Björklunds nya elit- och betygskola

2007-03-21 14:07:45
Skolministern Jan Björklund har gått ut med ett förslag om nytt betygssystem, i det nya systemet skulle det finnas sju nivåer och betyg vara obligatoriskt redan från sjätte klass.
Rättvisepartiet Socialisterna är mot betyg. Med betyg handlar skolarbetet mer om att dela in elever i olika grupper än om att alla elever ska lära sig så mycket som möjligt.
Betyg redan från årskurs 6 innebär en tidigare indelning i ”lyckade” och ”misslyckade” elever. Att bli stämplad med ett IG, eller som i det nya systemet F eller FX, leder ofta till sämre självförtroende, att eleven känner sig hopplös och inte alls till någon lust att plugga mer.
Det nya betygssystemet kommer att leda till ökad stress, både för elever med bra och dåliga betyg. Detta samtidigt som det har skurits ner jättemycket på elevvården, många elever känner idag att de inte har någon vuxen i skolan de kan prata med. Det som behövs i skolan är inte mer betygshets utan mer resurser.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!