Bland tomtar och ett superrikt troll

2013-12-19 12:49:16
Under året har ”I marginalen” skrivit om många underliga, superrika kapitalistiska kufar.
En som har uppmärksammats är den oerhört rike saudiske prinsens Alwaleed bin Talal.
Han fick några rader efter att han stämt tidningen Forbes för att den underskattat hans förmögenhet.
I vilket fall så hävdar nu saudiska tidningar att prinsens förmögenhet under året har ökat från 171 miljarder kronor till 206 miljarder. Det skulle betyda att han tjänat 67 000 kronor i minuten.
Prins Alwaleed bin Talal är en av Saudiarabiens 64 dollarmiljardärer. Dessa 64 individer sitter på nära tre fjärdedelar av landets totala förmögenheter – en grotesk fördelning.
Samtidigt finns det 9 miljoner migrantarbetare i Saudiarabien, varav 1,5 miljoner är slavarbetare utan några som helst rättigheter. Merparten migrantarbetare har en årslön som är hälften av vad prinsen drar in på en minut.

Tillbaka till Sverige. Socialdemokraternas ledning fortsätter att göra allt för att inte vinna valet. Senast i raden är S i Stockholms län, som efter att högerns tokprivatiseringar saboterat vård, omsorg och skola i länet nu bildar en allians med välfärdens plundrare. I Socialdemokraternas nya arbetsgrupp för den framtida vården i länet ingår bland annat det riskkapital­ägda Capios vd Thomas Berglund. S-toppens ”försvar” av välfärden ska läsas som till riskkapitalets försvar.
Bli inte förvånad om Capios vd blir ny sjuk-och hälsominister om S vinner nästa års val.

Till sist. ”Han [Tomten] är röd och han har ett stort Karl Marx-skägg. Man jobbar hårt för att köpa mycket och konsumera men för Tomten spelar det ingen roll om man jobbat hårt, man får julklappar bara man är snäll. Ett kapitalistiskt samhälle kan inte bygga på de värderingarna”, sjunger Henrik Dorsin i sin redan klassiska ”Tomten är en kommunist”. Så sant, så sant.

God jul och ett gott nytt år!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!