Blockad mot massutvisning i Göteborg

2011-11-23 11:29:11

foto: Elias Theodorsson


Igår inleddes en blockad mot Sagåsens flyktingförvar utanför Göteborg. Blockaden var ytterligare en aktion mot de rättsvidriga massutvisningar som redan kostat flera människoliv.

70 personer var på plats redan klockan 20.00 vid förvaret, men eftersom att hela området var polisavspärrat gick det inte att komma in på området där tidigare blockader genomförts. Istället fick nya sätt prövas.
Polisens och Migrationsverkets olika uppgifter hade skapat förvirring, några åkte mot Landvetter flygplats direkt, andra till Sagåsen.
Tidigare har apeller riktats till polisen om deras roll vilket lett till att enskillda poliser vikit undan och vägrat vara del i utvisningarna. Denna gång var det tvärt om, idag hade den rasistiska polisen på plats egna talkörer som ropades mot demonstranterna. ”Ropen skalla- utvisa alla” ropade polis på plats.

När polisen lyckats ta sig förbi protesterna vid Sagåsen dirigerades demonstranter som var påväg om till flygplatsen och lyckades ta sig dit före kriminalvården och polis, och höll sen grindarna in på området i blockad.
Ett 50-tal blockerade grindarna, andra var inne vid utrikesterminalen och protesterar, flera var påväg.

– Dialogpolis har varit framme och sprdit felaktig information om att hela området är skyddsområde, de fick dock backa på det efter att vi överbevisat dem. Vi pekade alltså bara på skylten, säger Stefan Berg över telefon.
När bussen kör in mot Landvetter stoppar polisen andra som kommer i bilar bakom. Blockaden som redan stod uppställd var förgäves då ytterligare en varuingång istället användes.

Sedan fortsatte protesten inne vid utrikesterminalen där passagerare informerades om vad som pågick.
Asylrörelsen och Aktion mot deportation fortsätter nu kampen mot fort Europa med siktet inställt på demonstration den 3 december i Borås.

Kristofer Lundberg


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!