Blockad mot utvisningarna till Irak

2011-05-05 12:54:54
Tisdagen den 3 maj kom det till vår kännedom att ett 10–tal irakier skulle utvisas från flyktingförvaret i Märsta till Bagdad. Men ett flertal flyktingar skulle också utvisas från Arlanda samma natt från flyktingförläggningar över hela landet, bl a från Helsingborg och Flen.

Planet skulle gå 01:00 den 4 maj och därför beslöt sig Asylrörelsen (där ibland Rättvisepartiet Socialisterna) att blockera förvaret i Märsta från kl 21.00 och framåt.

Efter att ett 40-tal aktivister samlats vid förvaret fick vi information som tydde på att flyktingarna redan var skickade till Arlanda. Vi beslutade oss då för att ta sig till Arlanda, hitta grinden som bussen skulle gå via och försöka blockera den istället. Efter ett tag lyckades RS-aktivisterna upptäcka en buss full med flyktingar som skulle utvisas, närmare 30 till 40 personer antagligen från hela landet mestadels från Irak.

Flyktingarna skrek Bagdad genom rutan. Två killar tecknade på handen Gay och tryckte mot rutan på bussen och förklarade med ett drag över halsen att de antagligen skulle bli avrättade. En kvinna grät och var helt förstörd och bankade på fönstrena i bussen i panik. Vi ställde oss framför bussen och blockerade vägen till grinden. En civilpolis klev     ut ur bussen och skrek att vi genast skulle flytta oss för annars kunde vi riskera att hamna i arrest och få böter.

Efter en halvtimmes blockad anlände en polispiket som upplyste oss om vilka paragrafer vi bröt mot. RS aktivister svarade med att upplysa poliserna om vilka internationella lagar och resolutioner som de och dem statliga myndigheterna bryter mot genom att utvisa människor till länder som de riskerar att bli torterade och dödade i. Vi slöt armkrokskedja framför bussen och poliserna fick dra oss och köra bort oss i piketen. Bussen uppehölls en dryg halvtimme innan den rullade in på flygplatsen och vidare till planet till Bagdad. Denna skandalösa utvisning gick igenom. Nästa gång måste vi vara många fler.

Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!