Blockad och kamp mot nya utvisningar

2017-10-11 21:44:53

foto: Sari Hevosaho
Hamid

Runt 200 personer samlades i tisdags utanför förvaret i Kållered, Göteborg för att protestera mot utvisningen av minst 12 personer, däribland minderåriga, till Afghanistan. Med ett specialchartrat plan skulle de flygas till Afghanistan med mellanlandning i Wien för att hämta personer som skulle tvångsutvisas från Österrike.
Efter några timmar kom uppgifter om att verkställandehinder hade stoppat utvisningen av sex eller sju av de 12.

Polisen, som för bara några veckor sedan lät 50 nazister marschera på Göteborgs gator utan tillstånd, hade från första stund en hård hållning mot de som samlats vid förvaret.
Hela vägen fram till flyktingförvaren stod kravallstaket och polisen hade mobiliserat flera bilar och bussar. Anhöriga tillläts inte gå in på området och enligt beslut från Migrationsverkets enhetschef på förvaret fick de förvarstagna inte ta emot besök.
Den massiva polisinsatsen gjorde också att bussen som skulle föra de utvisade till flygplatsen kunde passera protestens blockad samtidigt som skriken från mamman till de utvisade barnen hördes och på nytt påminde om den omänskliga flyktingpolitikens konsekvenser.
Rättvisepartiet Socialisterna betonar behovet av att sprida asylkampen från Kållered till skolor, bostadsområden och arbetsplatser.
Ungdomar, arbetare och låginkomsttagare har mer gemensamt med de som riskerar att utvisas än med kapitalismen och dess representanter som såväl skapar som ökar klassklyftorna och utvisar människor till krig och förtryck.
Offensiv pratade med Hamid, en av de som deltog i protesten:
– Jag har varit här sen klockan 11. Och som ni vet finns det några killar där som Migrationsverket inte ger asyl. Men Afghanistan är inte säkert. De kan inte leva i Afghanistan. De tog en farlig väg hit, för att kunna överleva. Vi hoppas att vi kan stoppa utvisningarna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!