Boden 1 maj: Stoppa nazistiska NMR:s marsch

2018-02-07 16:33:59

foto: RS Göteborg
Nazisterna måste stoppas och motas bort, som i Göteborg i höstas.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) planerar en marsch genom Boden under 1 maj, en tydlig del av en nazistisk upptrappning inför valet. I Boden tänker även NMR ställa upp i valet för kommunfullmäktige. Antirasister svarar med mobilisering för att stoppa nazisterna.

I juli 2017 uppmärksammades det att NMR hade eldat upp kommunens Prideflagga som alltid hänger vid resecentrum. Såväl kommunalrådet som lokalbefolkning upprördes och det hela blev startskottet för Bodens första egna Pridefestival, Northern Light Pride. Ett pridetåg och en antirasistisk demonstration hölls, och de flesta butiker plockade fram regnbågsflaggor som ännu sitter uppe.
Det politiska tomrum som förra valet gav SD plats i Bodens fullmäktige har fått fortlöpa med Socialdemokraternas invandrarfientliga politik – en kopia av SD:s tidigare program. Det får nu följder farliga för långt fler. NMR lät meddela att de tänker ställa upp i Bodens kommunalval.
En ökad nazistisk närvaro har varit att vänta i Boden inför valet, men än så länge har någon enstaka flygbladsutdelning i brevlådor varit den enda styrkedemonstrationen fram till förra veckan. Nazisterna meddelade i en ”presskonferens” i den egna ”tv-kanalen” att de tänker delta på politikerveckan i Almedalen oavsett tillstånd eller inte samt marschera i Ludvika och Boden, de kommuner där de satsar på kommunfullmäktige.

I Boden är det Bo Nilsson, en 70-årig nazistveteran, som ställer upp. Nilsson var enligt Expo med och grundade Sverigedemokraterna, gick sedan över till en ledande roll inom Nationalsocialistisk front för att sedan gå över till NMR. Han har flera domar för grovt våld och hot samt avtjänat flera fängelsestraff.
Medlemmar ur nätverket Boden mot rasism tog, så snart nyheten om 1 maj kom, ett initiativ om att påbörja mobilisering för en motdemonstration med målet att stoppa nazisterna. Medlemmar och sympatisörer uttrycker sin ilska över nyheten om en nazistisk marsch i deras kommun och vilket hån det är att nazister får marschera under arbetarnas högtidsdag. Under endast en vecka har nätverket fått ett uppsving och en enorm spridning av eventet i sociala medier.

Den antirasistiska mobiliseringen sprider sig nu i länet med bland annat förra veckans blockad av SDU i Luleås gymnasieby där elever hindrade rasistisk propagandaspridning.
Under lördagen höll även NMR flygbladsutdelning under Jokkmokks vintermarknad där de blockerades av lokala antirasister och marknadsbesökare med resultatet att nazisterna fick lämna platsen. Nazister och rasister har aldrig och kommer aldrig att vara välkomna i Norrbotten eller Sápmi. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!