Bodenbo-försäljningen: En soppa saltad med riskkapitalister

2013-08-21 11:37:45
”Norrlands största bostads-privatisering” enligt Hem och hyra. ”I bästa fall ett återköp” enligt det vänsterpartistiska kommunalrådet Bosse Strömbäck. Fastighetsaffärerna i Boden förvirrar men ett står klart: de inblandade riskkapitalisterna har bara nya vinster i sikte.

Karusellen startade redan för ett par år sedan när Vänsterpartiet styrde tillsammans med de borgerliga partierna.
Den tungt skuldsatta kommunala stiftelsen Bodenbo sålde då äldreboendefastigheter till en riskkapital-fond administrerad av Sveafastigheter. Bodens kommun tog på sig ett stort ansvar för underhåll av fastigheterna och skrev hyreskontrakt på upp till 25 år.

– Vi sålde till Sveafastigheter för att de hade låga avkastningskrav, 5-6 procent, och för att de hade långsiktiga investerare som pensionsfonder, säger Bosse Strömbäck.
Samtidigt sålde kommunen en fastighet i centrum där Sveafastigheter byggde en galleria (som nu har stora problem att hitta hyresgäster). Sveafastigheter byggde också Boden Arena, som idag hyrs av Boden kommun via ett nästan helägt Arenabolag, som gör stora förluster (-2,2 miljoner kronor 2012).
”Det är inte aktuellt med någon föräljning nu. Sveafastigheter kontaktade oss om hur de skulle jobba vidare i Boden. Istället för att de skulle sälja vidare till någon vi inte har kontroll över föreslog vi en diskussion om hur vi tillsammans kunde säkerställa ägandet, och i bästa fall göra ett återköp i framtiden. Det är de sakerna vi nu håller på att undersöka”, säger Bosse Strömbäck.  
Det som undersöks är om Boden kommuns, Bodenbos och Sveafastigheters fastigheter kan samlas i ett gemensamt bolag med gemensamt ägande. Redan har Bodenbo styrelse sagt att en försäljning av stiftelsens fastigheter inte är möjlig på grund av stiftelsen stadgar, något som ifrågasätts av den S- och V-ledda kommunledning. Enligt Bosse Strömbäck kommer ingen försäljning till ett gemensamt bolag att bli av om ”spelreglerna är riskkapitalisten med höga avkastningskrav”.

– Om Bosse Strömbäck är lurad eller inte kan jag inte säga men detta är fakta: Sveafastigheter är ett riskkapitalbolag. Den fond de investerat med i Boden har ett avkastningsmål på 18 procent. Förra årets vinst på fondens äldrefastigeheter i Boden var över 10 miljoner kronor enligt årsredovisningen, 17,5 procent av omsättningen, säger Raymond Ohlson, ordförande i Rättvisepartiet Socialisternas partiförening i Boden.
– Det kommer inte att bli någon affär om riskkapitalisterna inte kan tjäna stora pengar. De som då får betala för detta är antingen hyresgästerna, de berörda anställda eller skattebetalarna eller alla tre. Innan den här processen går vidare behövs gemensamma protester för att sätta stopp för alla tankar på privatiseringar, säger Raymond Ohlson.
Troligen kommer den fördjupade utredning som görs bli offentlig någon gång under slutet av augusti.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!