Boendemöte mot rasism i Borås

2015-11-11 11:09:07

foto: RS Borås
Boråsare i Hässleholmen kommer att börja nattvandra för att öka tryggheten i området.

Tisdagen den 3 november hölls ett boendemöte för de boende i arbetarförorten Hässleholmen i Borås. Runt 40 personer slöt upp.

Mötet ägde rum eftersom det finns en oro i området efter den senaste tidens våldsamma hatbrott mot flyktingboenden, mot romer, mot en grundskola i Trollhättan, bomb­hotet mot en grundskola på Hässleholmen i Borås och inte minst brandbomben som slängdes in i en grundskola i Sjöbo, ett annat av Borås arbetarområden. 

Inbjudna var också polisen samt partierna i kommunfullmäktige. Inget av dessa partier hade hörsammat inbjudan. På plats fanns Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och en boende som var medlem i Vänsterpartiet. 

Innan mötet hann börja fick Offensiv en pratstund med Jasem, som arbetar med FC Ibra, en lokal fotbollsklubb som även gör ett förebyggande socialt arbete. Jasem förklarar syrligt att politikerna, särskilt Ida Legnemark från V (gruppledare i kommunfullmäktige) bor i det villadominerade Parkstaden och har varit duktig på att ge löften, men usel på att infria dem.
– Det här är vad som gör att ungdomarna tappar respekt för politikerna. Om man ger löften och struntar i att genomföra dem – då tappar folk förtroende, sade han.

När mötet satte igång kom det snart att handla om de problem som rörde den allmänna situationen och inte direkt var kopplade till den senaste tidens rasistiska attentat. Det fanns tre huvudsakliga uppfattningar. Den ena var att den organiserade kriminaliteten orsakade en känsla av otrygghet. En annan var att otryggheten kom av att Hässle Torg var ensligt och övergivet efter klockan 20, då mataffären, pizzerian och frisersalongen stänger för dagen. Ytterligare en mening som framkom var att otryggheten kom av Borås Tidnings förljugna sensationsjournalistik, som målade upp ett katastroftillstånd som de boende själva till sist började tro på själva. 

En av mötesdeltagarna som hade mycket att säga var Badriya.
– Min son hann gå en dag i skolan. Sen kastade någon in en brandbomb. Det var hemskt i landet jag kommer ifrån, Somalia. Det är hemskt i Sverige också. En mötesdeltagare förde fram åsikten att han ville ha mer polis i området, för att öka tryggheten. Badriya kontrade direkt:
– Vi vill inte ha fler poliser här! När man ser polisen blir man bara rädd – det gäller både mig och andra! Vi måste organisera vuxenvandringar istället! Badriyas förslag fick gehör. Innan mötet avslutades hade man tagit beslut om att vuxna ska börja nattvandra. En lista skickades runt, där folk skrev upp sig med namn och kontaktuppgifter för att kunna samordna. 

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) välkomnar initiativet med nattvandringar. Det var också glädjande att höra så många kloka ord och att se den vilja och det engagemang som de boende uppvisade för sin ort. Tendensen hos de gamla vänsterpartierna att ge och bryta löften till arbetare och utsatta känner vi igen från hela landet. Det är därför mycket bra att folk tar saker i egna händer – ordnar sociala idrottsföreningar, mobiliserar till boendemöten, fixar egen läxhjälp och arrangerar vuxenvandringar. Det är också viktigt att dra lärdomar av detta. Att vi genom organisering i stadsdelen kan ta vara på varandra, analysera saker som händer, ifrågasätta etablerade politiker och samarbeta för gemensamma mål. Det krävs också en politisk organisering. 

För att kunna kämpa sammanhängande, och i en stabil organisation som binder ihop erfarenheter från olika tider och platser, behövs ett parti som Rättvisepartiet Socialisterna – ett parti som av princip aldrig kompromissar med arbetares och fattigas intressen, och som arbetar tillsammans med vanligt folk, utanför kommunfullmäktiges salar för att uppnå mål. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!