Bofonderna: Lulebo vacklar, Heimstaden trixar

2016-10-12 16:05:25

foto: Liv Shange Moyo
Lulebo och Heimstaden i farten med olika skumraskknep.

Lulebo medger nu att avtalet om bofonder följde med på köpet i den senaste storaffären med Heimstaden, som den 1 september fick ta över 1 278 lägenheter på Örnäset, Hertsön och Porsön i Luleå. 

Trots att Heimstaden i media har fortsatt att förneka att man har tagit över bofonderna har den nya ägaren nu meddelat hyresgästerna att avtalet har sagts upp och att bofonderna kommer att fortsätta vara ”frysta” under förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Frågan växer: Vilket Luleå var det som S utförsäljning av allmännyttan var så ”bra” för?

Bofonder är ett system med så kallat hyresgästkontrollerat underhåll. I kommunala Lulebos lägenheter innebär det att en del av hyran sätts av för visst underhåll av väggar, golv och övrigt. Hyresgästen kan i dialog med hyresvärden bestämma när och hur fonden ska nyttjas. Den större friheten och kontrollen är mycket uppskattade av hyresgästerna. 

De totalt 1 600 lägenheter som Lulebo bjöd ut till försäljning i september 2015 hade ungefär 245 miljoner kronor i sina bofonder, pengar som då ”frös inne” med löftet om att de skulle vara tillgängliga igen så snart affären hade avslutats.

Heimstaden fick köpa lägenheterna i ”etapp två” av den stora utförsäljning av allmännyttans lägenheter som Socialdemokraterna (S) i Luleå har beslutat om. Ilskan hos hyresgästerna blev stor då Heimstaden utan vidare vid övertagandet deklarerade att bolaget ”inte har bofonder”. 

Än värre blev det när kommunala Lulebos vd Anna-Stina Nordmark-Nilsson hävdade att avtalet om bofonder inte följde med i försäljningen, tvärtemot hennes löfte från ett knappt år tidigare då affären inleddes: Att bofonderna skulle ligga kvar i lägenheterna oavsett vem den nya ägaren blev och ”tinas upp” omedelbart efter försäljningen. Efter spontana vredesutbrott från hyresgästerna medger nu Nordmark-Nilsson till Sveriges Television att:

– Det är vår uppfattning att bofondsavtalet ingick i köpet. Varje intressent som har varit intresserad av att köpa fastigheter av oss har fått tillgång till samtliga avtal som anses bindande vid ett förvärv och där ingår också bofonder.

Heimstaden vill fortfarande inte kännas vid något övertaget bofondsavtal. Vd:n Patrik Hall säger i Hem och Hyras septembernummer att han inte känner till att det övertagit något avtal:

– Det betyder ju inte att hyresgästerna blir utan underhåll. Det finns pengar till underhåll, men vi vill ha kontroll över det.

Den 27 september sa Heimstaden trots allt upp detta ”okända” avtal med Hyresgästföreningen. Enligt Hyresgästföreningen vill företaget säga upp avtalet samt återigen ”frysa” fonderna tills dess att en ny överenskommelse finns. Hyresgästföreningen har tidigare rapporterat att bofondsavtalet har en uppsägningstid på ett år, vilket alltså även Lulebo nu har bekräftat.

– Det står klart att Heimstaden är beredda att trixa för att försöka påtvinga hyresgästerna nya villkor, först genom att inte låtsas om avtalet, nu – efter att ha tvingats medge att det existerar – genom att försöka upphäva det med omedelbar verkan, säger Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och boende i en av de utsålda lägenheterna på Örnäset, och fortsätter:

– Till svar behöver hyresgästerna samlas, organisera sig och mobilisera för att kunna sätta hårt mot hårt. Det är nu vi etablerar maktbalansen mellan de här profitörerna och oss hyresgäster – ska de få köra över oss eller tar vi strid? 

RS har hela tiden uppmanat till protester mot utförsäljningarna av allmännyttan i Luleå. Under 2015 och 2016 har drygt 3 000 lägenheter – en tredjedel av Lulebos dåvarande bestånd – sålts ut till privatägda bolag. Lulebo är därmed på god väg att nå ned till den nya bottennivå på sin andel av Luleås hyresrätter – 45-55 procent – som S fick igenom i kommunfullmäktige i juni 2015. Före dessa senaste storprivatiseringar låg bolaget på 70 procent av hyresbeståndet (även det en betydande minskning sedan tidigare S-märkta privatiseringar). 

Heimstadens trixande kring bofonderna är en första varningssignal på vad ”mer marknad” på Luleås hyresmarknad kommer att betyda. ■


Torsdag 13 oktober håller nya fastighetsägaren Heimstaden ett informationsmöte för hyresgästerna på Örnäset och Herts­ön. Mötet hålls i Örnässkolans aula kl 18.00. RS/Offensiv uppmanar alla hyresgäster och andra berörda att vara på plats för att ställa dem till svars!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!