Bolivia: Nytt ”vattenkrig” i Cochabamba

2009-06-04 11:18:17
Under april 2000 blev ”14 september”-torget det slagfält där folket i Cochabamba vann Vattenkriget, besegrade nyliberalismen och sparkade ut ett av världens mäktigaste multinationella företag.
Nio år senare pågår ett nytt vattenkrig på samma torg.

I början av maj fick 152 anställda på Kommunala dricksvattens-, renings- och avloppsverk, som åt­erfick kontrollen över Cochabam- bas vattenförsörjning till följd av Vattenkriget, beskedet att de skul­le sägas upp. Men istället för att acceptera uppsägningarna marscherade de anställda till ”14 september”-torget och 33 av dem på- började en hungerstrejk till försvar för sina jobb och för kravet på social kontroll över stadens vattenverk.

Vattenkriget lärde oss att det inte räcker med att sparka ut multinationella företag och föra över deras verksamhet till statliga byrå­krater.
Ett statligt företag, särskilt ett som tillhandahåller basservice, kan bara fungera om det kontrolleras demokratiskt av de anställda och lokalsamhället. Och det inom ramen för en socialistisk stat, där ekonomin sköts i enlighet med en demokratisk plan och de rikedomar som kommer ur jorden, naturresurserna och storföretagen används för att tillgodose alla människors grundläggande be­hov.
Låt oss vinna detta vattenkrig genom att försvara de vattenverksanställdas jobb, sparka ut kapitalismen och bygga socialismen.

Alternativa Socialista Revolucionaria (CWI i Bolivia)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!