Bolivia: Seger för ny grundlag

2009-01-28 16:34:49
– Kolonisatörernas era är till än­da, sa vänsterpresidenten och aymara-indianen Evo Morales i sitt segertal.
I de fyra höglänta västliga provinserna med en stor majoritet urinvånarbefolkning (La Paz, Cochabamba, Oruro och Potosí) vann ja-sidan med 72 procent. I huvudstaden La Paz med 76 procent och i dess förstad El Alto, som är känd för sina radikala sociala rörelser, röstade hela 86 procent för den nya grundlagen.
I de fyra östliga Media Luna- (halvmåne-) provinserna där högeroppositionen är som starkast (Santa Cruz, Beni, Pan­do och Tarija) vann dock nejsidan med 63 procent som röstade emot den nya grundlagen.
I den nionde och sista provinsen Chuquisaca, vars huvudstad är Sucre och vars borgmästare sällat sig till oppositionen, vann också nejsidan marginellt med 51 procent.

Alla personer ges i den nya grundlagen rätt till vatten och mat, gratis utbildning och sjukvård, bostad och en sund trygg miljö, social trygghet och pension, ett anständigt arbete; samt basservice som rinnande vatten, avlopp, el, gas och telefoni.
Ursprungsbefolkningens rättigheter genomsyrar hela den nya konstitu-tionen med sina 411 artiklar, jämfört med att ursprungsfolken i den förra endast nämndes i fem artiklar. I enlig-het med den nya konstitutionen är Bolivia idag en plurinationell stat som erkänner alla landets folkgrupper, religioner och språk.

Kvinnan eller genusfrågan omnämns i 24 artiklar i den nya konstitutionen, jämfört med bara tre i den förra. Den nya konstitutionen föreskriver bland annat kvinnans rätt att studera, lika lön för lika arbete, att delta i politiken, att inte bli diskriminerad och ett liv utan våld. Det står även att kvinnan ska ha rätt att utöva sin sexualitet och att giftermål ska baseras på lika rättigheter och skyldighe-ter för både man och kvinna. Rätten till abort finns dock inte med.
Kvinnans rätt att äga mark uppmärksammas också, där har redan en förändring skett. Från att ägandet tidigare automatiskt registrerades på mannen, tillkom under år 2007 19 procent av äg­arbevisen som registrerades kvinnor och 34 procent tillkom man och kvinna gemensamt (Latinamerika.nu den 26 januari 2009).
Den nya konstitutionen innehåller också en begränsning av jordägandet, där 78 procent röstade för den lägre gränsen på 5 000 hektar mot en gräns på 10 000 hektar.
– De mäktiga jordägarna har alltid dragit det längsta strået, 5 000 hektar … det är fortfarande otroligt mycket i jämförelse med att en bonde inte har mer än 200 kvadratmeter att odla på, säger Carlos Rojas, tidigare ledare för en del av FEJUVE i El Al­to, federationen för kvarterskommittéerna, till Latinamerika.nu.
En av MAS-regeringens värsta eftergifter till oppositionen är dessutom att lagen inte gäller retroaktivt. Det betyder att de 100 familjer som kontrollerar 25 miljoner hektar land (me­dan fem miljoner indianbönder delar på bara två miljoner hektar land) ­sitter fortsatt tryggt på sina enorma jord­egendomar som de förvärvat genom korruption och mutor!

Föga förvånande vill oppositionen ogiltigförklara valet. Senast högern lyckades skjuta upp folkomröst- ningen om en ny grundlag var den 4 maj 2008. Då lyckades oppositionen i Santa Cruz kuppa igenom en olaglig folkomröstning för autonomi på sam­ma datum.
Högerns rörelse för självbestämmande i Media Luna-provinserna har sedan dess både avancerat och slagits tillbaka av de sociala rörelserna och de stora arbetar- och bondemassorna.
I rörelsen för autonomi hade högern stöd av katolska kyrkan, och så även i nejkampanjen i detta val. I TV-reklamer har en bild på presidenten Evo Morales skuffats undan av en bild på Jesus med frågan ”Vem väljer du?” följt av parollen ”Säg ja till Gud. Rösta nej!”.
I den nya konstitutionen jämställs alla religioner och katolska kyrkan förlorar sin rang som statsreligion och därmed även många privilegier när ”staten ställer sig oberoende till kyrkan”.

Inför valet drev också högeroppo- sitionen en omfattande ryktesspridning. Till ursprungsfolken hade desin-formation givits om att den nya kon- stitutionen skulle förbjuda dem att odla vilka grödor de vill, att vissa byar till exempel bara skulle få odla potatis. Fler exempel på lögner är att människor skulle tvingas tillbe Moder Jord istället för Gud, att lynchningar som rättskipningsmetod skulle tillåtas, att barnen skulle tillhöra staten och inte föräldrarna, att kokaplantan skulle införas som nationell symbol och att den nya konstitutionen skulle proklamera diktatur (Latinamerika.nu den 25 januari).
På rasistiska propagandaflygblad som spreds ut från flygplan kunde man läsa: ”Tarzan, du som talar med apor. Lär MAS-anhängarna vad en konstitution är”.

– Nu måste vi organisera oss och kämpa för att förverkliga de här förändringarna, för oppositionen kommer att göra allt i sin makt för stoppa dem, säger Roberto Antezana i Re-volutionärt Socialistiskt Alternativ (ASR/CWI) som är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Bolivia.
ASR har kampanjat för ett ”ja” till den nya konstitutionen då den ”garanterar” flertalet förändringar som svarar mot kraven från arbetare, småbönder, urinvånare och fattiga. ASR betonar dock behovet av en socialistisk revolution, och att den nya grundlagen bara är ett steg i rätt riktning.
– Vi kan bara utrota fattigdomen om jorden, våra naturtillgångar, indu­strin och fördelningen av rikedomar­na är demokratiskt kontrollerade av folket, argumenterar Roberto Anteza­na.
De historiska erfarenheterna visar att problemet inte är att socialister har gått för långt, utan att de inte har gjort det. Ett enat folk kan emellertid aldrig trampas ner.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!