Bonus-Wanja slingrar sig

2009-04-01 17:01:45
I vintras avtackades AMF:s avgående vd Christer Elmehagen. Platsen var lyxkrogen Esperanto, där en meny kan kosta över 1 000 kronor. De som smörjde kråset, förutom Elmehagen, var LO:s och Svenskt Näringslivs representanter i AMF:s styrelse. Betalade kalaset gjorde LO:s medlemmar. Bara några månader senare har vreden över bonusar och fantasilöner tvingat ut middagsgästerna i öppet krig mot varandra.

Reaktionerna har varit starka mot AMF-vd:n Elmehagens guldkantade löneavtal. I ett dramatiskt utspel från LO-toppen uppmanas nu Elmehagen att återbetala delar av sin pension. LO-ledningen, understödd av Svenskt Näringsliv, anklagar Elmehagen för att ha tagit emot pengar från två olika löneavtal samtidigt – utan att informera styrelsen. Det kan handla om över 20 miljoner kronor. Elmehagen, å sin sida, menar att styrelsen försöker undkomma ansvar. Han hänvisar till skriftliga anställningskon­trakt där lönevillkoren framgår myck­et tydligt.
LO-ledningens anklagelser handlar om att få bort fokus från sin egen roll och livsstil. Granskar man affären finns en rad fakta som är diskrediterande för LO-ledningen.

Christer Elmehagens lön och pension fanns klart redovisad i AMF:s årsredovisningar.
Där står exempelvis att läsa att kostnaden för Elmehagen skulle bli 770 000 kronor mer i månaden under vd:ns sista år som anställd. Årsredovisningar undertecknas av alla i styrelsen.
LO-ledningens förklaring om att man inte kände till vd:s lön är pinsam. Huvuduppgiften för en företagsstyrelse är just att utse och anställa en verkställande direktör. Ledamöterna i en styrelse är också ansvariga för de beslut som fattas i en styrelse – oavsett om man förstått beslutens innebörd eller inte.
Lundby-Wedin var heller inte en­sam LO-representant i AMF-styrelsen. Här satt också juristen och för- handlingsveteranen Erland Olausson. Om Lundby-Wedin haft frågetecken kring krångliga avtalstexter eller juridiska knepigheter fanns folk att fråga i samma styrelse.

En speciell grupp i styrelsen arbetade med att upprätta löneavtalet med Elmehagen. Även i denna grupp hade LO-ledningen representation – tidigare nämnde Olausson.
Enligt SvD fick Elmehagen ut 104 miljoner kronor i lön, bonus och pension för 10 års tjänst som vd för AMF. Även om Elmehagen ”lurat till sig” 20 av dessa miljoner, vilket LO-ledningen ännu inte bevisat, skulle hans avtalade förmåner vara astronomiska. 84 miljoner på 10 år innebär en snittlön på 700 000 kronor … per månad!
Denna ”låga” summa erkänner alltså LO-ledningen att man godkänt.
Att Elmehagens avtal inte är ett undantag bevisas av löneavtalen i AMF:s ”systerföretag” Afa, som har hand om en annan del av det kollektivavtalade försäkringssystemet. Där fick vd:n Torgny Wännström både lön, på ungefär tre miljoner om året, och pension på 430 000 kronor i månaden – samtidigt! Lundby-Wedin sitter även med i denna styrelse.

Nu säger hela AMF:s styrelse att man vilseleddes. Det handlar om att försöka undkomma diskussionen om det egna ansvaret för bonusutbetalningarna. För LO-ledningen handlar det dock om mer. Lundby-Wedin är inte ensam bland facktopparna att besöka lyxkrogar på sina medlemmars bekostnad. AMF-skandalen har ytterligare avslöjat facktopparnas lö­ner, livsstil och bristande förankring bland sina egna medlemmar. Wanja Lund­by-Wedin måste avgå, men det behövs också ett uppror inom facken med krav på att löntagarnas företrädare måste dela sina medlemmars villkor.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!