Bostadskrisen akut för landets studenter

2012-10-06 10:48:39
Fortfarande råder akut brist på bostäder för studenter, och politikerna fortsätter sitt svek mot dem.

Göteborgs stad har utlovat att 2 000 nya studentbostäder ska byggas mellan 2010-2015, men enligt prognoser kommer man bara att ha byggt klart omkring 300 av dessa till 2015. Etablissemanget skyller ifrån sig i vanlig ordning och vill inte ta ansvar för studenternas situation.
Naturligtvis är det ett stort svek och ett misslyckande att inte kunna bygga de utlovade bostäderna under utsatt tid, men faktum är att även om dessa 2 000 studentbostäder ­hade byggts, hade det varit på tok för lite.
Förra året framgick det att 5 av 6 studenter stod utan studentlägenhet det vill säga av Göteborgs 60 000 högskolestudenter fanns det bara 9 000 tillgängliga studentbostäder. Resten tvingas söka andrahandskon­trakt, bo inneboende eller söka tillfäl­lig respit hos vänner och familj.

På riksplanet ser det lika illa ut. För landets över 300 000 högskolestudenter, finns det omkring 83 000 studentbostäder. Samtidigt tvingas man ta höga studentlån, alternativt jobba vid sidan av studierna för att överleva. Detta leder naturligtvis till en stressfylld situation där livskvaliteten sänks markant.
Högerpolitiker har under en lång tid arbetat för att sälja ut allmännyttan och privatiserat boendet, vilket har lett till ökad bostadssegregation. Jämför man med 1990, finns det över 60 000 hyresrätter färre idag.
Det råder akut bostadsbrist i Göteborg och för den delen hela ­landet, inte bara på studentbostäder. 19 miljarder kronor hade det kostat att bygga bort bostadsbristen i hela landet, och pengarna för detta finns.
RS/Offensiv säger: Förstatliga byggmonopolen, stoppa ombildning­ar och marknadshyror, bygg fler hyresrätter, renovera och klimatupprusta miljonprogrammet och andra bostadsområden med flerfamiljshus på de boendes villkor.
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!