Bostadskupp i Umeå – stoppa utförsäljningarna

2017-07-22 16:26:27

foto: Erik Persson
Ilskan är stor och protesterna många mot att S + Alliansen vill sälja ut bostäder.

På ett kuppartat sätt försöker Socialdemokraterna tillsammans med Alliansen i rekordfart driva igenom en försäljning av 1 600 kommunala lägenheter. Men kommunpolitikerna hade nog inte räknat med att möta så snabba och omfattande protester från boende i de berörda områdena och andra umebor.

Utförsäljningar möter motstånd. Kommunpolitiker har bombarderats med 100-tals kritiska mail, flera demonstrationer har genomförts och i de berörda bostadsområdena visar banderoller och skyltar i fönster på motståndet mot planerna på en utförsäljning.
Dagarna innan kommunfullmäktige i måndags (den 19 juni) stratdes namninsamlingen för folkomröstning i frågan.
Under det första dygnet skrev 1 774 umebor på namninsamlingen för en folkomröstning. Det visar både på det starka motståndet mot utförsäljningen och på den välorganiserade namninsamlingskampanjen.
Protesterna riktar sig både mot beslutet att sälja 1 600 lägenheter i stadsdelarna Carlshem och Mariehem till fastighetsbolaget Heimstaden och mot det kuppartade sätt som beslutet har fattats på.
Planen var att inte ens hela styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Bostaden skulle informeras om planerna inför det styrelsemöte på måndagen den 12 juni där beslutet om försäljningen skulle tas.
Redan den 1 juni hade ett avtal om försäljningen skrivits under av den socialdemokratiska ordföranden och den moderate vice ordföranden i bostadsbolaget. Förbehållet i avtalet var att det skulle godkännas av kommunfullmäktige.

Men planen på att i tysthet kuppa igenom försäljningen sprack. Lokaltidningen Västerbottens-Kuriren kunde avslöja planerna några dagar i förväg, vilket gjorde att det ordnades en första demonstration utanför Bostadens kontor tidigt på måndagsmorgonen.
Motståndet mot försäljningen bottnar i erfarenheterna från tidigare utförsäljningar av kommunala bostäder. I flera fall har omfattande renoveringar genomförts för att kunna höja hyresnivåerna kraftigt, hyreslägenheter har omvandlats till bostadsrätter eller så har villkoren för de boende försämrats. I grunden handlar det om att privata företag i första hand är ute efter att göra vinst.

Kommunledningen har försäkrat att Heimstaden är en stabil och långsiktig ägare som kommer att behålla samma regler för sådant som kötider och underhåll som Bostaden. Men att långsiktigt säkra sådana villkor med en privat ägare är omöjligt. Den privatperson från Norge som är huvudägare till fastighetskoncernen som vill köpa lägenheterna i Umeå kan naturligtvis sälja dem vidare trots dagens försäkringar om långsiktigt ägande.
Som argument för försäljningen har socialdemokraterna i Umeå fört fram att det behövs pengar för att göra nödvändiga investeringar i underhåll och för att bygga nya bostäder.
Men Bostaden har stadigt gått med vinst och är enligt Boverkets senaste sammanställning ett av landets ekonomiskt mest stabila kommunala bostadsbolag (om man jämför låneskulderna med det totala fastighetsvärdet).
Sant är däremot att den totala kommunala låneskulden och de kommunala kostnaderna har ökats på av flera spektakulära byggprojekt i centrum de senaste åren. Kulturhuset Väven byggdes för 900 miljoner kronor, 400 miljoner satsades på ett nytt badhus och stora pengar har satsats på de centrala torgen och parkerna. Samtidigt finns det akuta behov av bland annat nya förskolor och upprustning av skollokaler.

Efter en lång debatt beslutade kommunfullmäktige i måndags med 45 mot 16 att säga ja till försäljningen. Förslaget stöddes av Socialdemokraterna och allianspartierna. Fyra socialdemokrater var emot förslaget, men valde att lämna mötet före omröstningen istället för att stanna och rösta mot.
Men detta betyder inte att striden är över.
Att fortsätta namninsamlingen för en folkomröstning är ett sätt att öka trycket på både kommunledningen och Heimstaden att backa ur avtalet. En överklagan av kommunens beslut kan också ge en längre tid för att fortsätta opinionsarbetet.
Det kommer att vara oerhört viktigt att dra in så många som möjligt av de boende i de berörda områdena i arbetet med kampanjen mot försäljningarna. Skulle det vara möjligt att trots sommar och semestertiden sikta på att mobilisera till en större demonstration skulle detta öka trycket på en kommunledning vars ritningar redan har störts av den senaste veckans protester. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!