Bostadspolitiken – ett race mot botten

2013-09-19 15:39:20
Högerns bostadspolitik är en total katastrof som de tyvärr alldeles för lätt har kommit undan med. Ännu värre är att racet mot botten långt ifrån är över. Plundringen av hyresgäster och allmän egendom fortsätter. Nya utredningar med nya dråpslag väntar.

Stockholms Stadsmission skrev i sin senaste årsrapport: ”Hemlöshet är ett stort och växande problem i dagens Sverige. Det visar Hemlös 2012. Nya siffror från Stockholms stad pekar på att nästan 2 900 personer ­lever i hemlöshet i huvudstaden. I hela riket är antalet 34 000 personer, enligt Socialstyrelsen. Stora delar av hemlösheten är dold… Därmed osynliggörs en stor och växande grupp utsatta människor i samhället.”

Situationen för studenter blir bara värre och värre.
Enligt Hyresgästföreningen bor 149 000 unga ofrivilligt hemma hos föräldrarna. Landets kvinnojourer ringer återkommande i larmklockan då det blir allt svårare att få fram bostäder för våldsutsatta – en livsfarlig politik. 85 procent av kommunerna har brist på hyresrätter.
Högerpolitikerna har helt enkelt gjort sig av med många av sina hyres­rätter och drivit en politik som strypt byggandet av nya. 160 000 ­hyresrätter blev ombildades till bostadsrätter mellan år 2001 och år 2011. Idag är 52 procent av alla lägenheter i Stockholm bostadsrätter, allmännyttans andel har fallit mest.
Ändå fortsätter ombildningarna från hyresrätter till bostadsrätter.
Nyligen sålde Familjebostäder fastigheten Brommö 3 med 132 lägenheter i Farsta till en bostadsrättsföre-ning för 160 miljoner kronor. ­Svenska Bostäder har just nu 9 fastigheter i en ombildningsprocess.

De hyresgäster som inte har gått med på att avskaffa sig själva – genom att gå till banken, bli låneslavar och bostads-”förmögna” – lämnar Allian­sen inte ifred för det.
Hyresgäster utsätts för en skarp skattediskriminering som har uppstått genom bland annat att det statliga stödet till nybyggnad av hyresrätter har avskaffats, medan ränteavdrag och ROT-avdrag har införts för den som äger sitt hem. Lägg därtill att fastighetsskatten har förändrats till förmån för det ägda boendet.
Därtill är det tydligen meningen att de kommunala hyresgästerna genom ständigt höjda hyror ska bistå alla övriga kommuninnevånarna med finansieringen av vägar, tunnlar och annan infrastruk­tur.

Stockholm stad har ökat sina överföringar från de kommunala bostadsbolagen från 200 kronor per hyresgäst år 2011 till i år 3 900 kronor per hyresgäst och år.
Trots att det redan skett långtgående marknadsanpassningar av hyressättningen så har regeringen ­tillsatt en ny så kallad bokriskommitté som har i uppdrag att ”reformera” hyressättningen ytterligare.
Det är bra att de erkänner att vi har en bokris.
Att det däremot överhuvudtaget slösas statliga pengar på en kommitté som ska få bukt med det låga byggandet genom att höja hyrorna är en skandal. Det är som att utreda kopplingen mellan ”för höga” lärarlöner och bristen på sökande till lärarutbildningarna.
Byggandet har inte stagnerat för att hyrorna har varit för låga, de är tvärtom för höga. Istället behöver de borttagna statliga subventionerna för byggande återinföras och ett nytt miljonprogram för renovering och byggande på de boendes villkor sjösättas.

Hyresgästföreningen borde använda de resurser man har nu ett år innan valet. De många samtalen har inte hjälpt.
Fyll gator och torg med protesterande hyresgäster och genomför en massiv hyresstrejk för den ­mänskliga rättigheten: En bra bostad för alla.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!