Boston efter terrordådet

2013-04-23 14:31:11
Den fruktansvärda attacken mot Boston Marathon möttes av otaliga solidaritetshandlingar, med folk som sprang till explosionsområdet för att hjälpa de hundratals drabbade. Maratonlöpare sprang ytterligare tre kilometer för att ge blod, och oräkneliga bostonbor öppnade sina hem för de strandsatta.

Solidaritetshälsningar skickades till Boston från Kabul, Bagdad och Yankee Stadium. 
Samtidigt tog vårdbolagen enorma belopp för nödvändiga operationer. Offren tvingas tigga donationer från andra arbetande människor medan miljardärer profiterar på denna tragedi.
Tragedin följdes tyvärr också av rasistiska handlingar och att media, särskilt CNN, piskade upp islamofobi och negativa stämningar mot invandrare i allmänhet.

Socialister fördömer helt detta terroristdåd. Oavsett motiven hos ­förövarna är sådana handlingar helt och hållet reaktionära. 
Terrorhandlingar som bombdådet i Boston, skapar grogrund för högerextrema krafter att piska upp rasistiska och nationalistiska stämningar i samhället med, vilket bara tjänar till att försvaga arbetarklassens kamp och understödja storföretagens intressen.
Vi är motståndare till terrorism och högerextrem politisk islam, men också motståndare till den amerikanska kapitalismens rasistiska polisstatsmetoder och dess imperialistiska politik utomlands i namn av ”kamp mot terrorism”.
Carlos Arredondo är numera känd från bilder och otalig medierapportering som ”mannen i cowboyhat”. Han sprang till explosionsplatsen för att snabbt ta folk till ambulanser och sjukvårdspersonal. Hans handlingar har utan tvekan räddat liv. En man Carlos räddade var den första att beskriva av en av de två misstänkta. 
Andra anonyma hjältar inkluderar arbetarna i Massachusetts Nurses Association (MNA), ett vårdfack som kämpar för att hålla säker bemanning för att ge kvalitativ vård till patienterna när de stora sjukhuskedjorna försöker ”sänka sina kostnader”. 
Seamus Whelan, MNA-aktivist och Socialist Alternatives kandidat till Bostons kommunfullmäktige säger:
– Efter denna fruktansvärda terrorattack ser vi behovet av garanterad kvalitet i vården. Sjuksköterskor, som vill ge patienterna bättre vård, kommer att vara i framkant i protesterna mot Obamas föreslagna nedskärningar i Social Security, Medicare och Medicaid.

Tragedin i Boston används nu av högerextrema medier för att piska upp negativa stämningar mot invandrare. 
 Redan har en muslimsk kvinna attackerats i Malden, strax utanför Boston. I motsats till mediernas propaganda, är sanningen att de flesta massmord i USA utförs av icke-muslimska vita män.
Socialist Alternative står för fullständiga och omedelbara medborgerliga rättigheter för alla papperslösa arbetare. Detta är långt ifrån Obamas gästarbetar- och invandringsreform. Den är utformad som en gåva till företag som vill ha billig arbetskraft vilka ständigt hotas av utvisning. Reformen skapar också en mycket lång, dyr och förödmjukande process för papperslösa att få medborgarskap. Den ger inte heller rättslig status till en minoritet av dessa som nu är papperslösa.
På fredagen (den 19 april) var nästan en miljon invånare i Boston med omnejd beordrade att stanna i sina hem och inte gå ut. Vi fick höra att detta skulle underlätta sökningen efter den återstående misstänkte 19-åringen på flykt. Gatorna övergavs och Boston såg ut som en scen i en post-apokalyptisk film.
Den misstänkte greps dock snart efter att en man i förorten Watertown bröt mot utegångsförbudet och genast fann den misstänkte i sin båt.
Det kom en massiv ström av glädje och lättnad att allt detta fick ett slut. Effekterna kommer emellertid att sitta i längre. Den härskande klassen har tillfälligt fått nya möjligheter att driva igenom repressiva  ”anti-terrorist”-lagar samtidigt som högern kan piska upp rasistiska, antimuslimska och invandrarfientliga stämningar.
Dock är attityderna inte desamma som efter terrorattackerna den 11 september 2001 då det fanns ett brett stöd för krig och begränsningar av de medborgerliga rättigheterna. 

När Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) i Boston satte upp ett kampanjbord i lördags (den 20 april) , bara en dag efter ordern om att ”stanna i era hem”,  möttes vi inte av några fientliga stämningar. Våra plakat sa "Försvara medborgerliga rättigheter!" och "Inga attacker på invandrare!".
Grunden är det det kapitalistiska systemet som skapar utanförskap, krig, fattigdom och en känsla av maktlöshet som leder till så avskyvärda handlingar. Det är också kraften i solidariteten mellan arbetande människor som kan övervinna denna katastrof och det system som föder den.
Bryan Koulouris
(Socialist Alternative, 
CWI:s sympatisörer i USA)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!