Bovista har ingen avsikt att renovera

2013-01-28 12:08:29


Ett exempel på Bovistas negligering av sina lägenheter där mögel och vattenskador inte åtgärdas.

Abdi Omar och Fadoma Sidi har bott hos Bovista i Bergsjön i två år. Deras första lägenhet drabbades av bland annat mögel, men lägenheten de blev erbjudna istället ligger även den långt efter i underhåll.

– Hyresgästföreningen har hjälpt oss att få tapetserat och iordninggjort i hallen, men det är fortfarande mycket som behöver lagas, säger Fadoma.
Läckande rör i badrummet, dåligt tätade fönster och ständiga problem med avloppet i duschen är exempel på problem. Utöver detta saknas en köksfläkt, vilket gör luften dålig i hela lägenheten. En av famljens döttrar har dessutom astma. Två av tre famil­jer som Offensiv har pratat med har uppgett att deras barn har drabbats av astma. Trots att familjen flera gånger har kontaktat Bovista ­händer inget.
– De kan komma hit och kolla, säga att de ska åtgärda det, men sedan händer inget i alla fall, säger Fadoma.

Bovista, som ägs av en isländsk bank med säte i Luxemburg, har ingen avsikt att rusta upp sina lägenheter i Bergsjön till normal standard. Tvärtom har de bristfälliga åtgärder som utförts, när man helt enkelt tapetserat över mögel, fått betalas av hyresgästerna. För att sätta press på Bovista och för att få Hyresgästföre­ningen att sätta in de resurser som behövs, kommer det att krävas kamp och organisering underifrån.
Att Bovista kommer ihåg kampanjen våren 2012 är tydligt, då familjerna Offensiv varit i kontakt med har blivit erbjudna åtgärder i sina lägenheter. Uppenbart är att man är rädd för en större kampanj, samtidigt som man inte har för avsikt att reno­vera de lägenheter som behöver det, eftersom detta skulle minska ­bolagets vinster.

Rättvisepartiet Socialisterna står för en tvångsförvaltning av slumvärdarnas fastigheter samt en återkommunalisering av privatiserade fastigheter.
All renovering måste ske i samråd med hyresgästerna eller dess valda representanter för att garantera att bolagen inte lyxrenoverar och chockhöjer hyrorna.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!