Bräcke: Bärhandlaren tog förtjänsten

2010-09-09 15:39:31
Bärplockarna från Bangladesh, som i somras kom till Bräcke, har inte haft en chans att komma upp till de fantasisummor de utlovades innan avfärden.

De 120 plockarna har plockat bär för sammanlagt 152 000 kronor. Av de pengarna har de fått 74 000 kronor.
Resten har bärhandlaren Lars Johansson tagit hand om för ”omkostnader”. I Östersunds-Posten den 1 september påstår han att han knappast har gått med vinst.
I samma artikel anklagar han bär­plockarna för att bara kräva pengar utan att plocka bra.
Han säger också att han inte orkar mer, utan att plockarna ska ut från de lokaler som de bor i (som brandmyndigheterna har dömt ut) och att kommunen får ta hand om dem.
Det offentliga är bra ibland.
Det avtal som Kommunal skrev under och som skulle ge bärplockar­na 16 000 kronor i garanterad lön har åtminstone i det här fallet visat sig vara värdelöst.

Sigbritt Herbert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!