Bränderna tilläts eskalera

2018-07-27 09:28:40

foto: Tilo / Wikipedia Commons
Brandförsvaret har drabbats hårt av politikernas nedskärningar – en anledning till det utdragna släckningsarbetet (Foto: Tilo / Wikipedia Commons).

Ledningen för insatserna mot jättebranden i Ljusdal har börjat kalla branden för ”besten”. Branden som nu är den största i Sverige någonsin, klassas som ”osläckbar”. När P4 Gävleborgs reporter besökte brandområdet den 22 juli sa han att det som var mest överraskande är att det alls har gått att släcka någon del av detta monster.

Sista veckan av min semester i Ljusdal fylldes av rädsla och oro. Branden startade den 14 juli och redan den 15 juli sa räddningstjänsten i media att det var ett väldigt allvarligt läge och att de måste få flygunderstöd.
Men EU:s flygplan som vattenbombar kom inte igång med det förrän natten mot torsdagen den 19 juli. Enbart två plan var långt under behovet, då det den veckan brann på mellan 40 och 80 platser i landet (sen har det kommit några fler plan från andra länder). Morgonen den 19 juli låg brandröken tät ända ner till Söderhamn, en sträcka på tio mil.
Nu har hjälpen strömmat in och Ljusdals kommun lagar varje dag mat åt 500 brandsläckningsarbetare från olika delar av landet och grannländer. Ovanpå det sker ett fantastiskt hjälparbete av hundratals frivilliga insatser. Lådor med brandslangar från 1960-talet har packats upp, och den polska konvojen av brandbilar rest som ett segertåg genom landet. 

Men det hjälper inte att Stefan Löfven, Annie Lööf och EU-kommissionen kommer till Ljusdal och hyllar och tackar för alla insatser. Nu kommer branden inte gå att släcka på många månader, och arbetet nu handlar om att försöka begränsa spridningen allt medan räddningsarbetarna sätter sina liv i fara. Evakuerade boende får leva med stor ångest, och djur, natur och skogsvärden har utplånats.
När jag först hörde talas om branden var den 20 hektar – nu 12 000 hektar. Vädret var extremt med över 30 graders hetta kombinerat med stark vind och markerna var snustorra. Men det måste ha gått att sätta in kraftigare åtgärder tidigare för att förhindra spridningen.
Det är en skandal att försvarsmakten inte ville sätta in mer än två av tio helikoptrar – ett resultat av en politisk omläggning år 2004 om att försvaret ska ägna sig åt krigsföring och inte ha beredskap för civilförsvar. En annan skandal som har uppmärksammats är att Sjöfartsverkets helikoptrar inte har krok, vilket gör att de inte kan lyfta vattensäckar, och ytterligare en skandal är att militären 2013 gjorde sig av med 10 helikoptrar som utförde brandbekämpning. 

Brandförsvaret har, som mycket av den kommunala verksamheten, drabbats hårt av politikernas nedskärningar. Brandmännens riksförbund går nu ut och påpekar att det fattas mellan 1 200 och 2 500 deltidsbrandmän som en följd av nedskärningar och uteblivna satsningar under minst 10 år. Av Sveriges 14 500 brandmän är 10 000 på deltid.
Här krävs en omedelbar upprustning och, som riksförbundet också passar på att påpeka, förutsätter detta lönehöjningar.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
Omedelbar klimatomställning av produktion, infrastruktur, transporter, boende och energitillverkning. Staten måste under demokratisk kontroll ta över stora företag och banker för att göra detta möjligt.
Gör om militärmakten till räddningstjänst. Fler helikoptrar och ett flertal vattenbombningsplan som är stationerade i Sverige.
Kraftig satsning på brandbekämpning. Kommuner, lokala brandstyrkor och hemvärn med lokalkännedom måste bli ekonomiskt understödda av staten.
Anställ 2 500 fler brandmän och höj brandmännens löner.
Ett skogsbruk som motverkar hejdlösa bränder. Nej till rovdrift och monokultur.
Kompensation efter behov för markägare och lantbrukare som drabbas av bränder och torka.
Hela Sverige ska leva. Verklig satsning på samhällsfunktioner över hela landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!