Brasilien: Kvinnokamp visar vägen

2018-03-07 16:20:38


Kvinnokampen har de senaste åren vuxit sig allt starkare i hela Sydamerika – Brasilien är inget undantag.

Förra årets massiva och färgglada protest den 8 mars var en katalysator för den våg av kamp som ledde till den största generalstrejken på senare tid i Brasilien. Vi var en viktig del av all kamp mot de försämringar som Michel Temers illegitima regering försökte få igenom. Mot slutet av året var det återigen kvinnorna som gick ut i tusentals mot förslag på att ytterligare begränsa aborträtten.

Den ekonomiska krisen, som fördjupades snabbt under 2015-16, har drabbat kvinnor hårt. ”Arbetslösheten 2016 var högre bland svarta, kvinnor och ungdomar”, konstaterade en rubrik i Folha de São Paulo, den största borgerliga morgontidningen. Totalt är cirka 13 miljoner arbetslösa.
Unga svarta kvinnor är de som hårdast drabbas. Arbetslösheten i slutet av 2017 var tre procent högre bland kvinnor. Siffran är inte högre bara för att många kvinnor gett upp att söka formella jobb och istället försörjer sig på informella ströjobb.

Temers viktigaste projekt var att genomföra en pensionsreform. Men de stora protesterna ifjol satte stopp för hans planer och regeringen gav formellt upp försöken att rösta igenom reformen (försämringen) innan årets val för ett par veckor sedan. En viktig del av Temers plan var att höja pensionsåldern för kvinnor, utan hänsyn till den dubbla och tredubbla arbetsbördan som kvinnor har, vilket förhindrar många att pensionera sig med hälsan i behåll. Det visar att regeringens attacker har en särskilt kvinnofientlig sida.
Detsamma gäller för det 20-åriga taket i de offentliga utgifterna som regeringen har fått igenom, vilket leder till stora nedskärningar i den offentliga sektorn. Bördan kommer återigen att falla på kvinnorna. Allt detta har lett till att kvinnor har en högre arbetsbörda än män. Data från den statliga statistikbyrån IBGE visar att kvinnors arbetsvecka år 2005 var 6,9 timmar längre än mäns. År 2015 hade skillnaden i snitt vuxit till 7,5 timmar. Ovanpå detta drar kvinnor ett större lass i att sköta hushållet och ta hand om familjemedlemmar.

Krisen har också märkts i att våldet mot kvinnor har ökat. Varannan timme dödas en kvinna i landet. En undersökning visar att mord på svarta kvinnor har ökat med 54 procent det senaste årtiondet. Enligt en artikel i Folha de São Paulo rapporteras tio fall av gängvåldtäkter per dag och Brasilien är världsledande i antalet mord på transkvinnor.
Mäns våld mot kvinnor är ett nationellt problem som i praktiken ignorerats av den brasilianska staten. I Argentina gick över en miljon ut på gatorna mot att en kvinna dödas var fyrtionde timme i landet. Denna rörelse spreds över hela Latinamerika och är en viktig del av kvinnokampen. Fakta visar att det inte är en överdrift att säga att vi betalar med våra liv för effekterna av den djupaste krisen i modern tid. En giftig blandning av arbetslöshet och våld är en vanlig ingrediens i de flesta arbetarkvinnors vardag.
På gator och torg, på arbetsplatser och i sociala medier bevittnar vi kvinnors motstånd och kamp. Vår uppgift är att sammanbinda den kampen, bara enade är vi starka, så starka att vi tillsammans med våra manliga kamrater kan besegra detta ojämlika, kvinnofientliga och förtryckande samhälle.
I slutet av 2017 gick tusentals kvinnor ut på gatorna inom 48 timmar mot nya försök att göra abort illegal, även i de få fall där det är lagligt idag. Lagförslaget togs bort från kongressens dagordning efter stora protester på initiativ av kvinnor från PSOL (ett brett vänsterparti som LSR, CWI i Brasilien, deltar i) och den Feministiska Vänsterfronten. Men vi kan inte sänka garden, då nya attacker kan komma när som helst.

Nyligen ockuperade kvinnor från MTST (de taklösa arbetarnas rörelse) en tom byggnad i östra delen av São Paulo, en av de fattigaste stadsdelarna, med krav på skyddsbostäder och annan hjälp för kvinnor som är offer för våld. Det är bara ett av många exempel på kvinnokamp som kan fortsätta att växa i styrka.
Vår uppgift är att visa sambandet mellan kampen mot sexism och mot åtstramningspolitiken. På så sätt måste vi stärka feminism, som riktar sig till arbetarkvinnor och kämpar för en socialistisk politik. Vi behöver också en landsomfattande kampanj mot våld mot kvinnor, tillsammans med en fortsatt kamp mot Temer-regeringens alla attacker. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!