”Bristen på resurser skapar kaos och äventyrar de anställdas hälsa”

2013-06-13 13:46:52
”ST inom Försäkringskassan kräver att regering och riksdag måste öka anslagen till Försäkringskassan.­ I annat fall kan kaos hota vad gäller utbetalningar och service.  För lite resurser i förhållande till arbetsuppgifter tär på hälsa och arbetsmiljö samt omöjliggör en god arbetsinsats för en rättssäker hantering med god service.” Det skriver ST Försäkringskassan i ett öppet brev till regeringen.

I brevet som är adresserat till de båda M-ministrarna Ulf Kristersson och Anders Borg kräver ST Försäkringskassan att regeringen skjuter till minst 250 miljoner kronor för 2013.

Offensiv har frågat Siv Norlin, ordförande i ST Försäkringskassan, om varför man skrivit det öppna brevet. 
– Vi har skrivit brevet därför att vi värnar om att socialförsäkringen ska kunna hanteras på ett bra sätt. 
– Vi anser att om man vill att socialförsäkringen ska hanteras rättssäkert och snabbt samt att de anställda ska kunna göra det utan risk för den egna hälsan, då måste det till mer pengar för administrationen. Men, som vi också skriver, att om inte regeringen är beredda att skjuta till de pengar som behövs, då måste de också ta ansvaret och tala om att man inte bryr sig.
 
Har ni fått något svar från regeringen? 
– Nej, inte ännu… 
 
Vad händer om det blir extra anslag?
– Det beror förstås på hur stort det blir. Det skulle i vart fall kunna undanröja riskerna för den rättsosäkerhet och den arbetsbörda som vi i ST befarar inträffar om Försäkringskassan inte får mer anslag.
 
Regeringens ständiga neddragningar på Försäkringskassan är ett allvarligt slag mot en redan hårt sargad socialförsäkring.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!