Brittiska myndigheter i censurskandal

2013-08-30 12:04:51
Glenn Greenwald var den första som skrev om USA:s massiva övervakningsprogram efter att han fått information av visselblåsaren Edward Snowden. Den 17 augusti greps Greenwalds partner David Miranda på Heathrowflyg­platsen och hölls i nio timmar.

David Miranda greps med hänvisning till antiterrorlagen, som tillåter myndigheter att i max nio timmar kvarhålla och förhöra en person på en flygplats utan att personen i ­fråga har rätt till varken advokat eller telefonsamtal. Miranda fråntogs både dator, kamera och USB-minnen.
Polisen hävdar att materialet som beslagtogs var ”mycket känsligt” och hade kunnat riskera människors liv om det offentliggjordes. Men det står klart att brittiska myndigheter i namn av antiterrorismen lade vantarna på journalistiskt material – vilket bara detta är ett grovt övergrepp på press- och yttrandefrihetslagen.

I samma veva avslöjades det hur brittiska myndigheter har pressat tidningen The Guardian till att ­förstöra hårddiskar med än så länge opublicerat material från Snowden. Säkerhetsagenter uppges till och med ha kommit till tidningshuset för att se hur hårddiskarna ”pulvriserades”. Myndigheterna hotade med rättsliga insatser om inte Guardian ­förstörde materialet, trots att bland annat Guardians chefredaktör Alan Rusbridger vid upprepade tillfällen har tillkänna­givit att kopior av materialet existerade, både i USA och i Brasilien (där Glenn Greenwald för övrigt befann sig då Miranda greps). Han tydliggjorde att materialet hur som helst skulle publiceras, vilket dock inte hindrade myndigheterna att fortskri­da med sina hot. Guardian förstörde tillslut materialet.

Det framgår tydligt att den brittiska säkerhetstjänsten med David Cameron i spetsen för samtal med den amerikanska säkerhetstjänsten och Barack Obama om hur man ska handskas med situationen med både Guardian och Snowden. Samtal som bevisligen har resulterat i några av de mest rättsvidriga utfallen i Storbritannien på länge.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!