Brittiska transportfacket RMT vill återförstatliga järnvägen

2010-06-09 14:04:10




– Privatisering och avreglering av järnvägstrafiken i Storbritannien har skapat ett system som är bättre på att transportera pengar från det offentliga till det privata än att transportera medborgar­na till deras arbetsplatser.

Det sade Alex Gordon, ordförande i brittiska RMT, på ett seminarium om privatiseringen av kollektivtrafiken som Folkrörelsen Nej till EU:s Fackliga Nätverk anordnade den 5 maj i samarbete med ABF och Transport, samt SEKO Banverket, SEKO och Gemensam Välfärd i Stockholm. På seminariet talade även Stein Guldbrandsen, Fagforbundet i Norge och Brian Denny från No2EU – Yes to Democracy i Storbritannien m fl.

Seminariet tydliggjorde EU:s roll i privatiseringen av kollektivtrafiken, framför allt järnvägstrafiken.
Den borgerliga majoriteten i riksdagen har drivit igenom fri konkurrens på alla järnvägssträckor från och med den 1 oktober 2010. Endast tre länder har tidigare genomfört en fullskalig avreglering av järnvägen. Stor­britannien var först ut under Marga- ret Thatchers tid. Därefter har Nya Zeeland och Estland försökt sig på det. I samtliga tre fall har det slutat på samma sätt: Praktfiasko och återreg­lering.

1993 privatiserades de engelska järnvägarna och delades upp på mer än 100 privata bolag. 2001, mindre än tio år senare, tvingades staten återreg-lera de spillrorna, när det privata infrastrukturbolaget Railtrack, som haft monopol på underhållet sedan 1994, gick i konkurs. Detta efter att tre stora tågolyckor med 41 dödsoffer.
Trots detta driver EU på för en motsvarande avreglering på Europanivå, konstaterade Alex Gordon.
– Privatiseringen av underhållet ledde till en katastrofal försämring av järnvägsspåren, vilket orsakat många dödsolyckor bland passagerare och personal. Privata järnvägsföretags rekordvinster kommer direkt från offentliga subventioner, det pågår en ständig åtstramning av järnvägsanställdas löner och biljettpriserna fortsätter att snabbt stiga, vilket gör järn- vägen till den dyraste i Europa.
Sedan direktivet 91/440/EEC har ytterligare två järnvägsdirektiv antagits för att tvinga fram ”konkurrensutsättning” av järnvägsfrakt 2006, samt en full ”liberalisering” av den internationella passagerartrafiken 2010. För att fullända avregleringen har EU-kommissionen presenterat ett fjärde järnvägspaket som innebär en konkurrensutsättning av den nationella passagerartrafiken.

– På EU-språk innebär ”liberalisering” en fullständig privatisering. Förr eller senare kommer välfärdsorienterade offentliga tjänster att helt försvinna, därför att dessa inte är utfor- made eller avsedda att kunna konkur­rera med privata intressen, konstaterade Alex Gordon.
Gösta Torstensson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!