Brittiska valet: TUSC utmanar till vänster

2010-04-21 14:40:10
Den 6 maj går Storbritannien till val. Ett nytt parlament ska väljas och en tredjedel av kommunfullmäktigena ska omväljas. Det finns inga stör­re skillnader mellan de tre stora partierna – New Labour (Socialdemokraterna), Tories (Moderaterna) och Liberal Democrats (Folkpartiet) – och valtemperaturen är låg.
I parlamentsvalet är Trade Unionist and Socialist Coalition (TUSC), en allians av socialister och fackliga aktivis- ter, ett socialistiskt alternativ.

I TUSC ingår bland annat Socialist Party (CWI i England och Wales) och alliansen backas upp av det stridbara järnvägsfacket RMT. Merparten av TUSC:s 40 kandidater i parlamentsvalet är Socialist Party-medlemmar.
I sin programförklaring skriver man att:
”Oavsett vilket av de stora partier-na som vinner valet väntar drastiska nedskärningar efter den 6 maj. Kapitalistklassen kräver att nästa regering sätter svångrem på den offentliga sektorn och arbetarnas levnadsstandard samt attackerar fackföreningar­na med syfte att höja vinsterna.
Därför ställer TUSC upp i regeringsvalet för att visa att det finns ett tydligt vänsteralternativ till nedskärningar i offentliga sektorn, privatiseringar, militarisering och miljöförstö- ring.
Inom TUSC finns olika uppfattningar om vad som krävs för att den brittiska vänstern framåt, och huruvi­da Labourpartiet kan återtas av arbetarna eller inte eller om ett nytt arbe- tarparti måste byggas.
Men vår koalition är enad om att det behövs ett massivt motstånd mot kapitalistklassens offensiv, och ett alternativt program av vänsterpolitik för att inspirera och ge vägledning ett sådant motstånd.”

Några av TUSC:s programpunkter:
  • Stopp för alla privatiseringar, inklusive för Private Finance Initiativ (PFI) och Public-Private Partnerships (PPP). Privatiserade verksamheter ska återtas och drivas i offentlig regi.
  • För en offentlig och integrerad kollektivtrafik med låga utsläpp.
  • För en kostnadsfri, offentlig och högkvalitativ sjukvård under demokratisk kontroll.
  • Istället för enorma gåvor och stöd till just de kapitalister som har orsakat krisen – banker och finansinstitut i offentlig ägo.
  • Mot rasism och diskriminering. Försvara asylrätten.
  • Riv upp alla antifackliga lagar.
  • Kraftigt minskade utsläpp av växthusgaser – om inte, kommer klimatförändringarna, orsakade av kapitalismen, att förinta oss. Investera i offentligt ägd förnybar energi.
  • Ta omedelbart hem alla brittiska trupper från Afghanistan.
  • För ett demokratiskt socialistiskt samhälle. Offentligt ägande av de storföretag och banker som dominerar ekonomin, så att produktion och service kan planeras för att tillfredsställa allas behov och skydda miljön.

Varför TUSC?:

Nancy Taaffe, Socialist Party-medlem och TUSC:s kandidat i Waltham­stow, London:
– När de tre största partierna pratar om att göra sig av med offentliganställda menar de inte parlaments- ledamöter (hur skulle vi någonsin kla­ra oss utan dem?) eller topptjänstemän. Nej, de syftar på dem på golvet: sjuksköterskorna, lärarna, och de som gör det nödvändiga grovjobbet.
Men fackliga aktivister och socialister talar med en röst och säger att: Vi kommer inte att betala!

Bob Crow, RMT:s generalsekretera-re:
– Det är fackens plikt att vara med och organisera ett politiskt alternativ.
Det är varför jag är glad att delta i TUSC.

Socialistiska kandidater

Några av TUSC:s kandidater i England och Wales ( valkrets inom parentes):

Keith Gibson (West and Hessle), medlem i Socialist Party. Fackligt aktiv i GMB och en ledarna för den välkända vilda strejk som genomfördes vid Lindseys oljeraffinaderier i fjol.
Dave Nellist (Coventry North East) Före detta parlamentsledamot för Labour. Kommunfullmäktigeledamot för Socialist Party se- dan 12 år tillbaka.
Jackie Grunsell (Clone Valley) läkare och medlem i Socialist Par­ty. Ställer också upp till omval i kommunfullmäktige.
Rob Williams (Swansea West i Wales), medlem i Socialist Party. Fackombud på den före detta Fordbildelsfabriken Linamar.
Mick Tosh (Portsmouth North) medlem i järnvägsarbetarfacket RMT i Portsmouth f d förbundsstyrelseledamot i RMT.
I Skottland ställer TUSC upp med bland andra Tommy Sheridan (Glasgow South West).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!