Brittiskt val i terrorns skugga

2017-06-11 10:42:24

foto: Paul Mattson


Mindre än två veckor efter det fruktansvärda bomb­attentatet i Manchester skakades London av ett terrordåd, som dödade åttapersoner, av tre attentatsmän som polisen sköt ihjäl. Minst 48 skadades.

Socialist Party, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England och Wales, skriver i ett uttalande rubricerat ”Enhet mot rasism, terror och krig”, att ”vi fördömer denna attack som i likhet med andra terrorattacker syftar till att döda så många oskyldiga människor som möjligt”. Enligt uppgifter i måndags har IS tagit på sig ansvaret för dådet. IS använder fascistoida metoder för att försöka uppnå sina extremt reaktionära mål.
Londons invånare, i likhet med Manchester, svarade dådet med en våg av solidaritet, stöd och hjälp till de drabbade som inte har något gemensamt med högerregeringens reaktion och känslokalla strävan att använda terrorattacken för att om möjligt vinna röster i valet.

Premiärminister Theresa May och Tories (det regerande högerpartiet) aviserar en rad nya lagar som man påstår ska kunna bekämpa terrorn. Samtidigt hävdar May att toleransen för extremism är alldeles för stor i samhället, vilket är falskt och oförskämt.
Däremot kan Toryregeringens vapenaffärer och vänskapliga förbindelser med exempelvis Saudi­arabiens regim sägas vara ett uttryck för ”tolerans för extremism”. Det är ett välkänt faktum att Saudiarabiens superrika har finansierat IS och andra jihadister. Att May använde ”extremism” istället för ”terrorism” var dock ingen tillfällighet, utan ett cyniskt försök att ta tillfället i akt och stämpla alla som hon och Tories anser vara extrema – de som kämpar mot krig, orättvisor, välfärdsslakt och det kapitalistiska system som hennes regering försvarar.

På torsdag, efter att denna tidning har gått i tryck, går Storbritannien till val. När May i april utlyste nyval ledde Tories med 15-20 procent över socialdemokratiska Labour som leds av vänsterprofilen Jeremy Corbyn som är motståndare till åtstramningspolitiken och den brittiska imperialismens krig i Afghanistan och Irak.
Två dagar innan valet har försprånget krympt till 3-4 procent och bland unga väljare leder Corbyns Labour stort.
Skulle Corbyn vinna skulle det vara en enorm framgång som skulle ge hopp och och inspirera till kamp, inte bara i Storbritannien.

Men oavsett valutgången kommer Labour att vara två partier i ett. Labourhögern bara väntar på ett tillfälle att avsätta Corbyn och återta kontrollen över partiet.
Om vänstern ska kunna gå segrande ur striden mot Labours höger, som backas upp av hela det borgerliga etablissemanget, behöver partiet öppnas upp för andra socialister och man måste stå upp för kraven på upprustad välfärd, återförstatligande av privatiserad verksamhet och att de antifackliga lagarna rivs upp samt att inte backa från sitt motstånd mot nya repressiva lagar, militär upprustning och brittiskt deltagande i imperialistiska krig. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!