Budkavlen växer timme för timme

2012-06-16 01:01:48


Sanna Tefke. Här talar hon för Välfärd utan vinst på vänsterpartiets 1 maj.

Samtidigt planerar nätverket bakom budkavlen för en manifestation den 17 september i Stockholm med en demonstration från Sergels torg som följs av ett Gatans ­parlament på Mynttorget, dagen innan riksdagens öppnande.
Vårdbiträdet Sanna Tefke, som är en av initiativtagarna till både nätverket Välfärd utan vinst och budkav­len, är mycket nöjd med att hennes sektion nu har ställt sig bakom.
– Beslutet var enhälligt, liksom att länka till budkavlen från vår ­hemsida. Nu hoppas jag att fler sektioner och lokala fackföreningar ska ställa sig bakom.
Det faktum att LO-kongressen så klart sa nej till vinster i välfärden och att Kommunal Stockholms län ­dagen efteråt anordnade en egen Folklig manifestation mot privatiseringar och nedskärningar hjälper till.

– Både svängningen i opinionen och vårt arbete bidrar, säger hon.
Sanna Tefke tycker sig också se en betydligt mer kritisk ton till privatiseringarna även från Kommunals ledning idag jämfört med för bara några månader sedan och hoppas nu på ett lika tydligt ställningstagande som LO-kongressens på Kommunals egen kongress nästa år.
Även inom Seko Postklubbar och Sekos klubb 111 inom tunnelbanan i Stockholm väntas budkavlen föreslås inom kort.
– Vi ska ta upp den på styrelsemötet den 28 juni, säger tunnelbane­fackets klubbordförande Jannis Konstantis, som också är en av budkavlens 32 första undertecknare.
Budkavlen har väckt en het ­debatt även inom det socialdemokratiska partiet, där särskilt den f d S-riksdagsledamoten Bengt Silfverstrand har utsatts för kritik av de mest högerinriktade S-bloggarna för att stå bakom en budkavle som även har undertecknats av ”trotskister” och ”avgrundsvänster”. Något som han dock framgångsrikt försvarar med ytterst gott humör, vilket vi skriver om på sidan 4.

Bland de nu cirka 1 250 underteck­narna finns flera kända socialdemokrater, som till exempel Göran Greider, författare och chefredaktör för Dala-Demokraten. En lokal kändis som har publicerat hela budkavlens text på sin blogg Möjligheterna(S) Vilhelmina är Kristina Norman.
En annan är det socialdemokratis­ka kvinnoförbundets ordförande Lena Sommestad, som också har gjort flera engagerade debattinlägg i samma riktning.
”Solen skiner och jag följer LO-kongressen via nätet. Mitt hjärta slog en volt av glädje, när kongressen med kraft och beslutsamhet drev igenom kravet att välfärdsverksamhet ska drivas non-profit. Låt nu LO visa ­vägen för partiet!”, skriver hon till exempel.

Att skådespelaren Sven Wollter, liksom andra kulturpersoner och debattörer som Kajsa Ekis Ekman och Ann-Charlott Altstadt, har skrivit under tillsammans med ”trotskister” fick S-debattören Stig-Björn Ljunggren att gå i taket.
Men flertalet är förstås ”vanligt folk” i alla yrken och alla delar av landet, varav hundratals har skrivit några egna rader i kommentarsfältet.
”Bra initiativ! Denna skamliga hantering av vårt gemensamma ­bästa, Folkhemmets grundvalar, MÅSTE få ett slut”, skriver till exempel Birgitta Palén från Stockholm.
”BRA! Bygg denna opinion stark! Numera är LO på samma sida. Bäva månne det vacklande SAP”, skriver Gunnar Blommé i Falun.
”Märkligt egentligen att en sådan här lista ska behövas. Men det gör den. Skriv på”, uppmanar Andreas Boonstra.

Nätverket Välfärd utan vinst möts igen på torsdag denna vecka för att påbörja den konkreta planeringen av en massiv kampanj från mitten av augusti och fram till riksdagens öppnande, då aktivisterna hoppas kunna sätta frågan i fortsatt centrum för den politiska debatten.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!