Buhari tar över i Nigeria

2015-06-24 16:39:05

foto: Chatham House / Flickr CC
Muhammadu Buhari kommer att fortsätta den nyliberala politiken som Jonathan Goodluck förde dessförinnan. Därför krävs det att arbetarrörelsen organiserar sig i kamp för sociala och demokratiska rättigheter.

Den 29 maj 2015 var en historisk dag i Nigeria eftersom det var första gången som en vald opposition tog över regeringsmakten. Bland många grupper finns höga förväntningar på den nya regeringen ledd av Muhammadu Buhari. Många har väntat på att få se ryggen på den avgående Goodluck Jonathan, vars styre blev ett monumentalt misslyckande. Detta tydliggjordes under den avgående regeringens sista veckor med en aldrig tidigare skådad nedstängning av landet.

Det är tydligt att många hoppas på förbättringar under Buhari på grund av att han har framställt sig som en fiende till korruptionen, en sällsynt syn bland den härskande klassen i Nigeria. Många har dragit slutsatsen att det är korruptionen som har omöjliggjort för regeringar att använda landets kolossala rikedomar, särskilt inkomsterna från oljeindustrin, till att säkerställa ett hyggligt liv för majoriteten.

Nigeria är Afrikas största ekonomi, men har också det största antalet fattiga, vilket har förvärrats under Jonathans styre.

Det är viktigt att trycka på det faktum att även om Buhari kan göra några få korrupta personer till syndabockar är grundorsaken till korruptionen det kapitalistiska systemet, särskilt den nyliberala doktrin som Buhari kommer att skriva under på. De styrande i Nigeria investerar inte i landets bredare utveckling, eftersom de har kraftfulla generatorer som förser dem med el och kan resa utomlands när de behöver uppsöka sjukvård.

För den härskande klassen och de statliga topptjänstemännen är regeringens affärer verktyg för att gynna deras privata intressen. Om regeringen röstar för offentliga investeringar är det blott ett sätt för makteliten att skapa ännu en väg för plundring.

Detta förklarar varför energibristen har förvärrats trots de mer än 20 miljarder USA-dollar (170 miljarder kronor) som har satsats under de senaste 16 åren. Detta innefattar också det monumentala bedrägeriet med oljesubventionerna. De som idag kräver privatiseringar och avregleringar för att få slut på korruptionen ämnar bara att öppna upp nya dörrar för att berika sig själva.

Det är beklagligt att många av arbetarrörelsens ledare inte verkar vara beredda att utmana Buhari med djärva krav på att omedelbart förbättra livet för arbetare och de fattiga. Istället sprider de illusioner om att Buhari kommer att agera, trots att han och hans parti APC har sagt att ”den kommande perioden kommer att bli tuff”.

Medan några begränsade åtgärder kring lönerna kan visas upp är sannolikheten hög att Buhari kommer att använda den soppa som Jonathan lämnat efter sig som ett svepskäl för att privatisera och avreglera. Men det är inte Nigerias arbetare som har skapat krisen och det är inte vi som borde bära bördan.

Kamp har brutit ut mot den undermåliga eltillförseln och utsugande privata elbolag. I många delstater har kampen även handlat om flera månaders obetalda löner. Många inser att privatiseringarna av elförsörjningen är ett misslyckande och manar den nya regeringen att ta tillbaka kontrollen över energisektorn.

Socialist Party of Nigeria (SPN) manar arbetarrörelsen att stödja den stadigt växande parollen ”Inget ljus, ingen betalning” och för en plan för elektrifiering baserad på ett återförstatligande av energisektorn, som även måste ställas under demokratisk kontroll och styre av arbetare och konsumenter.

Arbetarrörelsen måste också kräva att Buhariregeringen löser frågan om de obetalda lönerna. Det är regeringens ansvar eftersom en del av dessa pengar troligen har gått till Buharis valkampanj och andra kandidater i hans parti. Arbetare är redan ute i strejk i vissa delstater och arbetarrörelsen borde nu före­na och utvidga kampen för att alla obetalda löner ska betalas ut.

De fackliga organisationernas ledning måste även ställa krav på en ny minimilön eftersom den nuvarande har blivit ohållbar på grund av den höga inflationen och stigande levnadskostnader, vilket förvärras av att den nigeriska valutan naira tappar i värde.

På grund av Buharis nyliberala politik blir det nödvändigt för arbetare, ungdomar och samhällsgrupper att kämpa för utbildning, sjukvård, el, infrastruktur, höjd levnadsstandard, jobb med mera för att få till stånd en verklig förändring. Detta särskilt på grund av de åtstramningsåtgärder som den nya regeringen kan införa mot arbetare och fattiga på grund av sinande oljeinkomster.

Arbetarna måste vara på sin vakt att skydda sina demokratiska rättigheter som riskerar att attackeras av Buhari, som till råga på det var militärdiktator under 1980-­talet.

SPN kommer att sluta upp med arbetare och fattiga i kampen för förbättringar och mot attacker samt fortsätta argumentera för bygget av ett massarbetarparti av den breda arbetarrörelsen. Vi manar arbetare, unga och lokala aktivister att gå med oss i bygget av en motståndsstyrka och ett politiskt alternativ för arbetarklassen. 

Arbetarmassornas handling är det enda sättet att vinna förbättringar och att försvara de förbättringar som har vunnits.

SPN initierades av DSM (Democratic Socialist Movement, CWI i Nigeria) och andra aktivister, som nu juridiskt driver frågan om rätten att registrera partiet till att ställa upp i val. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!