Bulgarien: Fortsatta protester efter regeringens avgång

2013-03-06 14:16:51
Under de senaste veckorna har Bulgarien skakats av den största proteströrelsen på över 20 år.

Det var höjda elpriser, en följd av privatiseringar, som fick bägaren att rinna över. Men bakom protesterna ligger ständigt svikna förväntningar och växande missnöje med de styrandes EU-politik. Demonstranternas slagord: ”Maffia och tjuvar! Ut med alla partier!”, säger en del om stämningen.
Söndagen den 17 februari skrev historia. Den dagen gick tiotusentals ut i demonstrationer i minst 20 stä­der.
Tre dagar senare lämnade regeringen in sin avskedsansökan, med hänvisning till att man ville undvika nya protester. Men protesterna har fortsatt och landet går mot nyval.
Under den gångna helgen anord­nades nya stora demonstrationer. I huvudstaden Sofia hördes slagord som ”All makt till folket!” och ”Social rättvisa!”. Nya manifestationer kommer att hållas den 9 mars.
En opinionsundersökning som publicerades den 1 mars visade att mer än tre fjärdedelar av befolkning­en stödde protesterna och ansåg att de måste fortsätta till dess att man har sparkat ut makteliten.
Det är indikation på den beslutsamhet som finns, även om protest­rörelsen ännu inte formulerat ett alternativt politiskt program.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!