Bussavtalet: Strejken gav ett litet steg i rätt riktning

2013-06-28 14:46:42




– Avtalet är ett litet steg i rätt riktning. Vi har med strejken visat allvaret med systemet där nya bolag tar över och villkoren försämras, säger Petri Myllykoski, huvudskyddsombud på Tyresögaraget i Stockholm.


Avtalstexten säger att “bolag som får en ny entreprenad i första hand också ska ta över personalen” och “provanställningar inte ska tillämpas generellt”.  Detta ger “möjlighet att tvista på det centralt” samtidigt som “en partsammansatt nämnd inrättas” för att övervaka.

Det är en liten förbättring, även om det inte innebär att alla jobb är säkra och inte ger en garanti mot provanställningar.

Men bussarbetsgivarnas VD Peter Jeppson, som tog strid för att behålla det nuvarande systemet säger efter avtalet att det inte är bindande att ta över personal.


– Vad det ger är en möjlighet att ta strid t ex om ett bolag försöker bli av med fackligt aktiva, säger Peter Boström, ordförande för Kommunals Nobinasektion i Södertälje, som tillhörde de som första togs ut i strejk.

Den andra stora frågan för bussförarna, om arbetstider – rätt till 11 timmars nattvila och minst 45 minuters rast – slutade med att ansvaret läggs lokalt. Men eftersom facket lokalt saknar konflikträtt återstår att se vad resultatet blir.


– Avtalet säger att rasten ska vara minst 30 minuter vilket är mycket stressigt. Vi driver redan schemafrågorna som ett ärende hos Arbetsmiljöverket, säger Petri Myllykoski.

Bussförarnas löneökning är 1 732 kronor på 40 månader (1 juni 2013 – 30 september 2016), vilket efter pensionsavräkning är detsamma som “märket”, dvs samma som andra LO-förbund har fått. Pengarna fördelas på 530, 570 respektive 632 kronor över de tre åren.

– I vårt förra avtalsrörelse, för två år sen, fick vi mycket låga lönesänkningar och dessutom ingenting annat, så det här är bättre, säger Peter Boström.


Att förväntningarna bland bussförarna var låga märktes tydligt när Offensivs utsända besökte strejkvakterna. Särskilt i Stockholm fanns ett missnöje med att börja/sluta-frågan inte var med i årets avtalsrörelse (att skiftet kan avslutas på annan plats än där det inleds utan att det ingår i arbetstiden).

Samtidigt fanns en starkt uppslutning för strejken och en vilja att ta strid, plus ett starkt stöd från andra löntagare. Att strejken slutade i ett litet steg framåt är också ett argument mot dem som säger att strejker inget uppnår.

– Vi har inte förlorat något, bara det är ett framsteg, som en bussförare sammanfattade det.

Per-Åke Westerlund

.



Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!