Bussförare demonstrerar mot försämrade arbetsvillkor

2017-03-09 17:01:50
Bussförarna på Keolis protesterar mot företagets försämringar av förarnas arbetsvillkor. Bland annat minskas förarnas fasta scheman, en extra ledig dag var sjätte vecka tas bort och seniorprincipen – som innebär att de som arbetat längst får välja tider först – tas också bort.

Bussföraren Bahruz Reba Midhat berättar om hur en arbetsdag kan se ut:
– Vissa garage har i princip 13-timmarspass. Jobba fyra timmar, sen vänta fyra timmar tills en ska jobba igen. Med kanske två timmars restid till och från garaget är det inte lönt att åka hem. Med restiden är det inte ovanligt att vara borta hemifrån i 15 timmar per dygn. Att köra hem innebär ingen vila, ändå räknas det in i den vilotid vi ska ha.
– Pauserna är så korta som 13 minuter, vi hinner knappt parkera bussen och komma in på garaget innan en måste ut till bussen igen, berättar Bahruz.

Flera försämringar som ännu inte är klara är, till exempel att månadskortet tas bort:
– Istället för månadskort ska vi få en reskassa för arbetstiden. Men där ska det inte ingå att köra tillbaka bussen till garaget. Vi ska alltså få betala för att köra buss om detta går igenom, säger Bahruz.

Keolis har gång på gång försämrat arbetsvillkor samt brutit mot Medbestämmandelagen (MBL) och villkoren i kollektivavtalet. Men nu har bägaren runnit över och förarna har fått nog. Krav på att Kommunal ska agera har förts fram under en längre tid med resultatet att Kommunal nu har utlyst demonstration onsdagen den 15 mars kl 11.00 vid Keolis kontor (Gjörwellsgatan 30) och kl 13.00 vid Landstingshuset.

Parollerna är:

  • Lyssna på personalen
  • Stoppa schemaförändringarna
  • Balans mellan tidsökning och fasta grupper
  • Vi behöver återhämtning!
  • Utarbetade förare är inte trafiksäkra ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!