Bussförare i ny strid om arbetstid

2008-12-17 17:40:33
Bussförare vid Stockholms ytterstadsgarage är åter på krigsstigen med ett öppet brev och protestlistor till passagerarna redan denna vecka och planer på en demonstration till landstingsfullmäktige i februari.

– Skälet är att Swebus och Busslink utnyttjat fredsplikten till att snuva oss på en del av den arbetstidsförkortning som vi vann i sommarens bussförarstrejk, förklarar Peter Boström, Kommunals klubbordförande vid Swebusgaraget i Södertälje.
I somras stred bussförarna för samma rätt att sova och ha ett liv som alla andra. Efter en strejk gick arbetsgivarna till sist med på kortad arbetsdag från 13,5 till 13 timmar, med rätt till 11 timmars nattvila.
Arbetsgivarna utnyttjar ett kryphål i avtalet till att tvinga ytterstadsförar­na att åka till och från avlösningarna på olika ställen på sin fritid. Därmed överskrids ramtiden och inskränks nattvilan, samtidigt som förarna förlorar en naturlig arbetsplats där de kan byta om och träffa sina arbetskamrater. Det är ett kryphål som förarna nu vill täppa till med ett till- läggsavtal.

Hur mycket förlängs arbetstiden?
– Ja, på vårt garage i Södertälje handlar det om 15 minuter varje dag för all personal, vilket motsvarar tre procent av arbetstiden. Det är ungefär lika mycket som första årets lönehöjning i treårsavtalet, säger Peter Bo- ström.
Kampanjen har dragits igång på initiativ från Södertäljegaraget, med stöd av Kommunals trafiksektion i hela Stockholm.

Att känslorna svallar framgår av att Busslinks personalchef Ted Stridsberg i Metro beskyller ”en liten klick anställda” vid Råstagaraget i Sundbyberg för ”oacceptabla metoder i en konflikt kring arbetsförhållanden”. Två personer som bland an- nat beskylls för att ha skurit sönder 70 däck och andra sabotage har varslats om avsked medan en har varnats. Kommunal ska granska bevisningen. Enligt Peter Boström har dock denna typ av reaktioner, om uppgifterna stämmer, ingenting med Kommunals kampanj att göra.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!