Bussförare i protest mot sämre scheman

2009-02-11 19:46:36
200 bussförare demonstrera­de i tisdags utanför lands­tingshuset för att försvara sina arbetsvillkor. I det nya kollektivavtal som trädde i kraft den 1 februari finns restidsersättningen inte reglerad. Det innebär att bussföra- re i Stockholms län tvingas betala för att sköta sitt jobb.

– Sluta använda våra arbetsvillkor som handelsvara!
Det var ett av budskapen från Bengt Bryungs, ordförande för trafik­sektionen i Stockholm, som tala­de på demonstrationen.
– Majoriteten brukar säga att politiker inte ska driva service. Det håller vi med om – det är faktiskt vi bussfö­rare som är proffsen, till skillnad från politiker och företag, sa Bryungs.

Offensiv talade med många bussförare på demonstrationen. En av dem var Peter, bussförare i Haninge:
– Kollektivtrafiken drivs med bl a franska vinstintressen. Då borde vi använda franska kampmetoder! sa Peter, som syftar på franska arbetares strejker och vägblockader.

– Alternativet för att spara tid är att inte köra till garaget, utan istället köra direkt till hållplatsen du börjar jobbet på, sa Gunnar Juslin i sitt tal, men tillägger att de då har berövats rätten till en kollektiv arbetsplats.
Där föraren kör olika pass under samma dag kan föraren börja och slu­ta på fyra olika ställen. I extremfallet kan den numer obetalda restiden då uppgå till 1,5 timmar på en dag. I genomsnitt har förarna i Söderort 10-15 timmar i obetald restid varje må- nad, upp till två hela arbetsdagar.
Tidigare kompenserade Busslink restid med drygt 95 kronor i timmen. I bussbranschavtalet, som infördes den 1 februari, nämns inga siffror, men det står att ”respektive äldre regleringar” ska gälla.
Oppositionspolitikerna från S, V och MP framförde kort att de stödjer bussförarna, men gav inte några besked om hur de skulle agera. Ingen av politikerna från högermajoriteten dök upp, inte heller representanter från arbetsgivarna, BuA!
Bussförarna lämnade över 3 174 namnunderskrifter som samlats in till stöd för sina arbetsvillkor.
Stämningen höjdes markant i slutet av demonstrationen med kraftiga applåder då förarna informerades om soparbetarnas seger efter sin vilda strejk.
Mattias Bernhardsson

Kör nästan 12 timmar per natt

Reza Faridi, bussförare:
– Attacken mot reseersättning­en är ytterligare ett slag mot vår nattvila. Speciellt för mig som jobbar natt. Förr körde jag 6 timmar per natt. Nu kör jag nästan 12 timmar!
– Vi måste strejka som sopgubbarna gjorde!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!