Busstopp mot stenar

2008-01-18 10:24:19
All busstrafik i centrala Södertälje stannade kl 09.45 i måndags. Skälet: ett fackligt skyddsstopp i protest mot stenkastning. Under den timme stoppet pågick ställdes bussarna vid Stationsplan, där också alla cirka 50 berörda bussförare samlades till ett protestmöte och en överlämning av namnlistor till kommunalrådet Anders Lago (s).

Beslutet om skyddsstopp fattades av Peter Boström, skyddsombud och ordförande för Kommunals fackklubb på Swebus, efter allt fler fall av stenkastning och skadegörelse mot busstrafiken.
– Stenkastning mot bussarna har ökat kraftigt de två senaste åren, och inträffar särskilt på kvällar, helger och lov. Bara under tiden mars-november förra året förekom 42 sådana fall här i Södertälje, jämfört med 11 rapporterade fall av betalningsvägran, säger Boström.

Änglavakt
– Hittills har ingen blivit allvarligt skadad sedan en bussförare träffades av en sten i axeln för två år sedan, som han tyvärr fått bestående men av. Vi har haft änglavakt, men var och en måste förstå vad som kan hända om en förare av en 18 meter lång och 20 ton tung buss med 50-60 passagerare i rusningstrafik träffas av en tung sten.
Enligt Peter Boström slår ungefär var fjärde sten också sönder säkerhetsfönstret innanför de yttre rutorna.
En av de förare som ställt sin buss och deltog i protestaktionen är Peter Lindfors. Han utsattes lördagen innan nyårsafton för raketbeskjutning vid en hållplats i Hovsjö.
– Jag fick fyra raketer i framrutan och fem i sidrutan. Min enda passagerare, en ung tjej, flög ned på golvet och skrek, men rutorna höll. Sånt här inträffar nästan varje helg mot någon av bussarna.
Bussförarna i Södertälje hade redan innan aktionen genom en debattartikel i lokaltidningarna varslat om att fackets skyddsombud beslutat att stoppa trafiken vid varje stenkastning till dess att polis eller väktare sökt av platsen. Måndagens aktion pågick också under en timme till dess att polisen och trafikexpeditionens personal meddelat att just en sådan avsökning skett efter den senaste stenkastningen samma morgon.
”Varje vecka händer det. Pang! Och sedan ett krasande ljud när en ruta faller samman… Ytterligare en gång har någon vettvilling utsatt inte bara föraren utan också passagerare och andra trafikanter för livsfara. I åratal har vi fått stå ut med stenkastningen. Nu får det vara nog. Vi vägrar att åka gatlopp genom stan”, heter det i debattartikeln.
– Sånt här händer inte bara i Ronna, utan i hela Södertälje, i stadsdelar som Saltskog, Brunnäng, Rosenlund, Fornhöjden, Pershagen och Järna, förklarar Samin Abied och Jorge Awabaleh, som också är övertygade om att aktionen får effekt.
– Det måste den ha, instämmer Boris Jozic. Det här är en bra och viktig aktion.

Kamp lönar sig
Förtroendet för den lokala klubben tycks vara starkt bland förarna. Häromåret lyckades också bussförarna i hela Stockholm med Södertäljeförarna i spetsen bli av med den rånbegärliga kontanthanteringen efter tre liknande skyddsstopp, något som nu väger starkt i vågskålen när förare i hela landet ställer samma krav.
Kommunalrådet Anders Lago, som kommit ut för att ta emot bussförarnas krav tyckte att det var ”för jävligt” med stenkastningen och frågade några bussförare vad de föreslår för åtgärder.
Ska det vara väktare på bussarna, frågar han?
– Ja, det skulle vara bra på kvällarna under helger och lov, tyckte Peter Lindfors och ett par av hans kollegor, som också menade att det vore en bra idé att bjuda ut bussförare till skolor och föräldramöten.
Lago förklarade att de styrande politikerna på torsdag ska träffa polisen för att diskutera läget. Det fick facket att på stående fot förklara att de också tänkte komma, även om de inte har bjudits in.

Krav på upprustning
Peter Boström och bussförarna var noga med att inte i första hand ropa på polis eller föräldrar.
– Det hjälper inte. Roten till det ökade problemet är i stället de stora nedskärningarna på 90-talet. Nu är kravet en omfattande kommunal plan för upprustning av skola och fritid för ungdomar.
En viss om än alltför tunn satsning har redan gjorts på upprustning i Hovsjö, där också bostäderna bryts ur det kommunala bostadsföretaget med majoritet i styrelsen för de boende.
”I mer än ett årtionde har kommunala politiker envist försämrat social service, lärartätheten i skolan, elevvårdande personal, öppettider och personal i fritidsgårdarna… Vi kräver att man återför all förlorad social service till ytterområdena igen. Vi kräver att farsor och morsor på stan, fältassistenter, nattvandrare och föreningsliv prioriteras framför ombyggnader av centrala stan, nytt stadshus, tilltäppning av Maren och fler övriga skrytbyggen. Vi kräver att få slippa åka gatlopp genom stan”, heter det i bussförarnas öppna brev.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!