Busstrejk inleds natten mot onsdag?

2013-06-17 23:01:04
Kommunal sa nej till medlarnas bud. En bussförarstrejk som inleds i Stockholm och Umeå för att därefter spridas i hela landet är nu bara 24 timmar bort.


Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger att medlarnas bud var ett skambud. Budet innehöll ingenting i de viktigaste frågorna för Kommunal:

– villkoren vid upphandlingar och övertaganden

– rätten till 11 timmars nattvila

– högre ingångslöner

Medlarna följer därmed i spåren på bussarbetsgivarna som uppträtt mycket provokativt i denna avtalsrörelse.

– Jag har hört att det varit extremt låsta lägen i förhandlingarna, säger Petri Myllykoski, bussförare och fackligt aktiv i Stockholm.


Den stora frågan är villkoren för de anställda vid upphandling, att jobb och villkor inte ska ständigt försämras när nya bolag tar över. Det liknar därmed konfliktfrågorna på större delen av arbetsmarknaden, t ex Byggnads oro över villkoren för anställda hos underentreprenörer.

För bussförarna är det lokala politiker som smiter undan från ansvaret genom att anta bud, som t ex när Arriva vann busslinjer i Stockholm med ett bud som låg 25 procent under konkurrenterna. Resultatet blev stora försämringar för både resenärer och anställda. Arriva har sedan följt upp med uppmärksammade trakasserier mot huvudskyddsombudet på Råstagaraget. Råsta är nu ett av de garage som varslats.

– Det kommer att bli en stark strejk på Råsta, säger en av Arrivas förare till Offensiv.

Bussförarna i Stockholm är uttagna först. Och trots att den i Stockholm viktiga börja-sluta-frågan (var arbetspassen börjar och slutar) inte är med i förhandlingarna finns det en stark uppslutning bakom varslet.

– Många är taggade. Det har inte förekommit några strejkbrytare vid tidigare strejker och det kommer att finnas strejkvakter vid alla uttagna garage, säger Petri Myllykoski.


Stora delar av busstrafiken i Stockholm, Södertälje, Solna, Sundbyberg och Sollentuna ingår i varslet. Även i Umeå gäller varslet från onsdag klockan 00.01.

I andra kommuner inleds strejken, om den blir av, måndag den 24 juni. Det gäller i bland annat Norrköping, Strängnäs, Halmstad, Västerås, Jönköping, Gävle och Östersund. Sammanlagt är närmare 1 500 varslade. Den 24 inleds också arbetsgivarnas lockout.

Nu gäller det för Kommunal, om strejken blir a, vilket t ex Kommunalarbetaren verkar tro, att förklara att det är arbetsgivarna hårda linje som lett till konfilkten och att strejken är ett försvar av alla arbetare. För andra fack att mobilisera till stöd.

På torsdag kan konflikten utvidgas kraftigt om Sekos strejkvarsel för t ex tunnelbana och pendeltåg i Stockholm och lokaltåg i Skåne och Västsverige blir av.


Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!