Bygg antirasismen stark

2018-08-22 20:47:57

foto: RS Göteborg
Stora, välorganiserade massprotester kan stoppa nazisternas marscher, som i Göteborg den 30 september.

Rasism och nazism utnyttjar den otrygghet människor känner i vardagen för att skapa främlingsfientlighet. Dessa krafter får nytt syre när de etablerade partierna drar åt samma håll genom den statliga rasismen mot flyktingar och migranter.

Rasistiska vanföreställningar sprids samtidigt som miljoner människor är i behov av stöd när de har drivits från hem och trygghet av krig och terror. 

Rasister och nazister är ett hot mot invandrare och flyktingar, mot feminister och hbtq+-personer, mot fackligt aktiva och socialister. Det rasistiska våldet kan riktas mot var och en som inte håller med dem.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) står för gemensam kamp från hyresgäster, arbetskamrater, elever med flera för bättre villkor. Rasismen ställer vanligt folk mot varandra och är ett hinder i kampen.

För att stoppa nazisterna på gatan krävs det stora välorganiserade massprotester. För att stoppa rasisterna i parlamenten måste vi bekämpa såväl borgerlighetens som socialdemokratins nedmontering av vårt gemensamma välfärdssystem. 

Vi bekämpar statens våld mot migranter och flyktingar och den strukturella rasism som drabbar minoriteter, och vi bekämpar det gatuvåld och de öppna rasistattacker som nazisterna genomför.

Tillsammans med andra har RS byggt upp ett antirasistiskt motstånd på skolor, arbetsplatser och i bostadsområden som är redo att snabbt mobilisera till demonstrationer och blockader, samtidigt som vi förstärker lokalsamhällets självorganisering som motkraft till samhällsutvecklingen.

Att nazistmarschen i Göteborg den 30 september förra året stoppades var en historisk framgång för alla antirasister och vanliga göteborgare. Viljan till motstånd och protester ses i att 20 000 valde att gå ut och demonstrera, och nya skikt har fått en nyväckt antirasistisk medvetenhet som följd. Så många deltog, trots att de etablerade partierna, polisen och media uppmanade folk att stanna hemma och låta nazisterna marchera.

Etablissemangets partier och styrande politiker är rädda att de som nu demonstrerar mot rasism imorgon ska ta kamp mot nedskärningar, privatiseringar eller för trygghet och välfärd. Därför försöker de stoppa, begränsa och avpolitisera varje rörelse.

Historiska erfarenheter lär oss att nazismen inte kan vändas ryggen. Gemensamt försvar av den antirasistiska rörelsen måste organiseras demokratiskt och samordnas gemensamt.

NMR kan beskrivas som en paramilitär organisation. De är små och isolerade, men trots det är de en farlig organisation som inte är främmande för våld, mord och terrorism. 

Organisationer som NMR vars uttalade mål är att störta demokratin och krossa arbetarrörelsens organisationer får inte ges utrymme till att attackera oss.

Arbetarrörelsen och vänstern måste därför inse allvaret. Antirasistiska grupper och föreningar måste etableras överallt i syfte att mobiliseras vid behov.

RS har alltid pekat på att vad som kan stoppa nazisterna är stora, välorganiserade massprotester. Antirasisternas styrka sitter i dess antal. 

Vi visade det i Brunnsparken 2008 då RS blockad stoppade SMR och i Kortedala 2012 då vi stoppade Nationaldemokraterna. ■

RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!