Bygg billiga hyresrätter

2012-12-21 15:38:42
Efter Rättvisepartiet Socialisternas (RS) förslag går kommunledningen i Luleå med på att undersöka möjligheterna till att utöka flyktingmottagningen något.

Luleå tar endast emot 80-100 flyktingar per år medan Norrbotten har en förfrågan att ta emot 1 100, efter krisen i Syrien men även från Afghanistan och Somalia.
Vårt förslag om att det kommunala bostadsbolaget Lulebo ska använda sina resurser för att bygga billiga bostäder för att lösa bostadskrisen för unga och låginkomsttagare istället för svindyra lägenheter på Lulsundsberget har dock inte fått något gehör.

Nästa år prognostiserar Migrationsverket med en stor ökning i flyktingmottagning, från de relativt låga siffrorna de senaste åren. Det gäller antalet asylsökande, ensamkomman­de flyktingbarn och anhöriginvandring.
Ökad anhöriginvandring beror på att Sverige under många år har förhindrat anhöriginvandring från Somalia genom ett passtvång (det finns inga giltiga pass på grund av 20 år av inbördeskrig). Efter domstolsprövning godkänns nu DNA-test som bevis för att till exempel ett barn ska få flytta till sina föräldrar i Sverige.
För Norrbottens del innebär det en ökning av länstalet på flyktingmottagningen (för de som har fått permanent uppehållstillstånd – PUT) från 614 i år till 1 100 nästa år.
S-ledningen i Luleå kommun har hävdat att bostadsbristen gör att man inte kan öka mottagningen, utan de sänkte istället antalet den under förra året med 20 platser.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att 80-100 platser inte räcker till med den humanitära katastrof som krigen i Afghanistan (där Sverige deltar) och Syrien (där EU stödjer en stridande part) skapat.
Vi har föreslagit att en kommunal arbetsgrupp tillsätts för att skaka fram fler bostäder. Men framförallt behövs en långsatsning för att bygga bort bostadsbristen, som drabbar både ungdomar, låginkomsttagare, invandrare, kvinnor som sökt skydd hos kvinnojourer från misshandlande män o s v.
Lulebo, som har stora ekonomiska muskler, borde för länge sedan ha satsat på att bygga billiga hyresrätter. Istället sitter ­kommunledningen i knäet på privata fastighetsägare och vägrar att bygga – för att det skulle inkräkta på deras vinster.

Även om RS förslag om att ”garantera” fler platser inte godkändes av S-ledningen gick förslaget om att försöka utöka antalet platser utöver gällande avtal igenom.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!