Bygg bort bostadsbristen och trångboddhet

2018-08-22 20:47:57

foto: Offensiv
Förfallet kvarstår – D Carnegie har inte rustat upp som de lovade 2015.

Bostadsbristen är skriande i landet, särskilt för låginkomsttagare. Det leder bland annat till en utbredd trångboddhet – mer än var femte barnfamilj bor idag trångbott i Sverige.

Det är statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) som visar att trångboddheten har ökat dramatiskt de senaste tio åren, vilket definieras som mer än en person per sovrum (undantaget partner som delar sovrum). År 2008/2009 var andelen trångbodda barnfamiljer 16,6 procent, medan den idag ligger på 22,5 procent. I Stockholms län var siffran 34,6 procent 2016/2017.

– Den [trångboddheten och bostadsbristen] drabbar personer i socioekonomiskt svag ställning som inte har kommit in på bostadsmarknaden. Det kan göra att man tvingas bo inneboende långa perioder eller flytta ofta för att man får korta kontrakt, säger Erik Stenberg, lektor i arkitektur på KTH, till SVT Nyheter den 15 augusti, och pekar på att forskning konsekvent har visat hur trångboddhet kan påverka en person i hela ens liv:

– Om man som barn inte har plats att plugga ostört kan det påverka resultaten i skolan. Det kan göra att man får sämre förutsättningar att få ett bra jobb, jobbet kanske är tungt. Då blir man sjuk tidigare och dör tidigare.

Men under valrörelsen lyser bostadsfrågan med sin frånvaro. De bostäder som faktiskt byggs är i de allra flesta fall bostadsrätter eller dyra hyresrätter, det vill säga bostäder som de i behov av bostad inte har råd eller möjlighet att flytta in till. Dessutom spås antalet nybyggnationer att minska med tiotusentals de kommande åren, enligt den senaste konjunkturprognosen från branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i maj. Boverkets rapport samma månad visade också att 243 av landets 290 kommuner har ett underskott på bostäder. 

Samtidigt fortsätter de stora bostadsbolagen, som D Carnegie, Akelius, Victoria Park med flera, att parasitera på hyresgästerna och gör allt större vinster. Befintliga bostadsbestånd rustas inte upp och omfattande problem som mögel- och fuktskador åtgärdas inte (läs debattartikeln här intill för hyresgäster i Haninges egna upplevelser). 

Politikerna har i decennier sålt ut allmännyttan till dessa parasiterande bolag som köper upp bostadsbestånd billigt och säljer dyrt efter fuskrenoveringar och hyreshöjningar. Detta är särskilt vanligt i våra förorter. Det är politiska beslut och politiska viljor, som alltid går kapitalets ärenden, som ligger bakom bostadsbristen, trångboddheten och förfallna bostadsbestånd.

Det är tydligt att det behövs en massiv nybyggnation av billiga, klimat­smarta bostäder samt en omfattande upprustning. Pengar finns – Sverige har aldrig varit så rikt som idag, men det märks bara av hos de superrika, storföretag och bankerna. Resurserna är mer snedfördelade och orättvisa än vad de någonsin har varit.

Därför behövs det en omfattande gemensam kamp underifrån från hyresgäster och aktivister över hela landet. Det är bara om vi går samman med radikala krav och offensiva aktioner som vi kan åstadkomma en förändring. ■

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Bort med de parasiterande bostadsbolagen och återkommunalisera bostadsbestånden – bostad ska vara en rättighet, ingen vara.
  • Nej till utförsäljning av allmännyt­tan, ombildningar och marknads­hyror. Stoppa skattediskrimineringen av hyresrätten – sänk hyrorna.
  • Rusta upp bostadsbestånden på hyresgästernas villkor utan hyreshöjning.
  • För en kämpande Hyresgästförening.
  • Bygg bort bostadsbristen – för ett nytt miljonprogram med billiga, klimatsmarta bostäder. Pengar finns – låt de rika, storföretagen och bankerna betala.

Vart tog bostadsfrågan vägen i valet?

Vi är ett antal hyresgäster som genom Rättvisepartiet Socialisternas valdörrknackning har hittat varandra. Vi har stora problem med boendet och vi är inte ensamma. Kampanjen Rusta Upp Jordbro krävde 2015 att fastigheterna på Sandstensvägen och Blockstensvägen skulle kommunaliseras. I­stället såldes de samt delar av Södra Jordbrovägens fastigheter till D Carnegie som är en av de största fastighetshajarna i världen. Problem som vi här beskriver återfinns även hos Wallenstam, Akelius och Haninge Bostäder.

Ventilationen är i normala fall dålig och har i sommarens hetta varit en katastrof – i vissa fall har den varit helt avstängd. Detta gör boendet hälsovådligt. Uteplatser rustas upp utan samråd med följden otryggt boende med full insyn och inget fallskydd. Hissar tas bort utan att hyresgäster kompenseras. Det kan vara så vattenskadat att golven gungar. Löftet från D Carnegie 2015 att allt skulle mögelsaneras utan hyreshöjning har brutits och möglet färgar fortfarande många av Jordbros lägenheter. De renoveringar som görs är så dåliga att luckor och lister faller ner efter några månader – medan hyran ändå höjs med flera tusen. Soprum, källargångar och tvättstugor kan likna skräckfilmer.

Vi som flyttade in för länge sedan kom ihåg när elen ingick. Nu blir det bara mer och mer vi ska betala för – snart även vatten. Parkeringsplatser som blir dyrare och dyrare. Ständiga pålagor som vid ny tvättstuga och en Anticimex-försäkring.

Samtliga bostadsbolag har en renoveringsskuld till hyresgästerna för 40 år av underlåtet underhåll. Nu kräver vi att det renoveras med noll kronor i hyreshöjning – eftersom vi redan har betalat för underhållet. Dessutom kräver vi hyressänkning eftersom vi har fått nog av skattediskriminering och överhyror. Vi kan inte ha hyror i Jordbro som på Djursholm. De bolag som inte går med på att erbjuda ett värdigt boende som låginkomsttagare har råd med borde tas över av kommunen.

Klassamhället byggs idag av trångboddhet, bostadsköer, mögel och fuskrenoveringar. Tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna diskuterar vi hur kampen ska tas, för de har erfarenhet av mer aktiv hyreskamp som har lett till just kommunaliseringar, renoveringar utan hyreshöjning samt stopp för utförsäljning. För ett bostadsuppror nu! ■

Ifra Hassan

Andreas Björkman

Sandra Maynou

Sejdo

Robert Bielecki

Nina Hellman

Youssef Boularbah

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!