Byggelever i Haninge jobbar hungriga

2012-11-15 15:56:38
När Bygg- och anläggningseleverna på Fredriks yrkesgymnasium i Handen är ute på praktik är det många som inte får i sig tillräckligt med mat. För de elever som är ute på praktik under fyraveckors­omgångar, under totalt 4-5 månader under året, blir den låga matersättningen på 30 kr om dagen extra kännbar.

– Att jobba på byggen är fysiskt krävande. När man jobbar 8 timmar från klockan 07.00 till 16.00 behöver man en stadig frukost, en ordentlig riktig lunch och något mer senare. 30 kronor räcker till tre cheeseburgare, efter ett litet tag är man hungrigare än vad man var innan, konstaterar Fredriks elevrådsordförande Marcus Alm.
Marcus går tredje året på yrkesgymnasiet, är trött på vad den låga ersättningen innebär för elever på byggena och vill se förändring.

– När de andra byggarbetarna går på lunch har man inte råd att hänga med. Man hamnar lite utanför och får inte tid att prata med de erfarna. det blir ingen gemenskap med kamraterna. Istället för en lunch i en mer stressfri miljö blir man kvar på det högljudda bygget. Matlåda funkar inte alltid, speciellt när det saknas matbodar med uppvärmningsmöjlig­heter. Det blir ofta mackor istället. Det står man sig inte på, berättar Marcus.
Det är skillnad på att sitta inne och läsa och att vara ute och jobba. Ändå får till exempel juridik- och ekonomielever på Värmdö gymnasium 50 kronor om dagen. En matersättning på 30 kronor per dag är dock inte ovanliga på gymnasier som till exempel  saknar egen matsal. Men det är inte tillräckligt i något fall.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) anser att ingen ersättning ska under­stiga priset för en dagens lunch, oavsett program.

Ingen skräpmat eller mackor kan ersätta en stadig och näringsrik måltid, vilket alla elever behöver.
Eleverna förbereder en kampanj och RS kommer att ta upp frågan på måndagens kommunfullmäktigemö­te.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!