Byggnads redo att ta strid för ackorden

2016-04-06 10:46:11

foto: Elias Theodorsson
Blir det byggstrejk från den 8 april?

Även om Byggnads, Målarna och de andra 6F-facken ännu inte har dragit tillbaka sitt lönekrav på 3,2 procent har de i praktiken bäddat för detta genom att applådera LO:s och Svenskt Näringslivs gemensamma utspel som cementerar ett “märke” på 2,2 procent.

Ändå är byggfacken utan tvekan redo att gå ut i strejk för att först och främst behålla ackordslönerna och värna kollektivavtal som tvingar bolagen att ta ett huvudentreprenörsansvar.

Om det vittnar inte minst att Byggnads utökat sitt strejkvarsel till ytterligare åtta Peab- och NCC-byggen som en reaktion mot att dessa inte har släppt in förbundet för att informera om den varslade konflikten. Utan ett avtal i de förhandlingar som nu leds av medlare inleder Byggnads därför den 12 april det första steget av varslade strejker för mer än 2 600 medlemmar på 68 arbetsplatser.

Redan på fredag morgon den 8 april inleder det mindre Målarförbundet strejker för 260 medlemmar på 35 arbetsplatser, som också främst handlar om att försvara lönesystemet.
Att byggarbetarnas ackord  inte är en helt okomplicerad fråga visas av att faktiskt något fler på Byggnadsarbetarens hemsida svarat nej än ja på en fråga om de tycker att det är viktigt att ackorden blir kvar, vilket också kan spegla att långt ifrån alla arbetar enligt denna huvudlöneform.
Men som den förre detta målaren Petri Myllykoski förklarade på Rättvisepartiet Socialisterna styrelsemöte förra helgen kan de större byggarbetsplatsernas lagackord inte jämställas med de individuella prestationslöner som har förekommit inom industrin.
– Det handlar om att arbetarna inom ett arbetslag kan delta i planeringen och kontrollen av hur arbetet ska bedrivas, att det är ordning och reda och planeras effektivt. Resultatet delas sedan lika mellan alla i laget. Det innebär också vecka för vecka en ständig strid för bra villkor.
Att röja undan ackordslönerna
är ett sätt för arbetgivarna och byggbolagen att försöka stärka sin egen makt över arbetet och lönesättningen.

Byggnads driver också flera krav som inte minst förorternas många unga och arbetslösa, nyanlända flyktingar och alla antirasister har allt intresse av att stödja. Det gäller till exempel kravet på en vidareutveckling av huvudentreprenörsansvaret, som ger facket en chans att bekämpa social dumpning av löner och villkor.
När 700 000 bostäder ska byggas, miljonprogrammet renoveras och alla bostäder klimatsäkras och det redan råder en skriande brist på byggnadsarbetare handlar det också precis om en plan för att öppna arbetsmarknaden med lärlingsplatser och byggutbildningar för förorternas unga och arbetslösa, nyanlända och inte minst för kvinnor, som idag bara utgör en procent av byggarbetarna.
Sveriges Byggindustrier har istället mot bakgrunden av den så kallade flyktingkrisen sett en chans att driva igenom en ny anställningsform med sämre löner, som de kallar ”introduktionsanställning” för hantlangare, och frysta lägstalöner i syfte att “sänka trösklarna”.
Att Byggnads klart avvisar BI:s krav på ett B-lag för nyanlända med sämre löner och sämre utbildning är en viktig antirasistisk strid mot alla splittringsförsök.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!