Centern – nyliberal sekt

2015-09-30 16:00:01
Centern har nyligen avslutat sin stämma. Deltagarna åkte hem efter att ha sagt ja till Nato, skrotat anställningsskyddet och slopat strandskyddet. 

I Centern förenas nyliberalism med militarism och antifackligt med rikas rätt att bo vid sjöar och kuster. Centern vill skrota strandskyddet efter att i regeringsställning verkat för den ”största minskningen av naturskyddad yta i Sverige någonsin”, som Naturskyddsföreningen konstaterat. Under senare år har de känsligaste områdena, som har ett strandskydd på 300 meter, minskat med 26 procent. Men Centern vill att det ska bli än värre. 

Tyvärr vill även den nuvarande regeringen minska strandskyddet. Den nya landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) vill uppenbarligen göra gemensam sak med Centern för att få bort det som finns kvar av strandskyddet. Och Miljöpartiet lägger sig sin vana trogen platt på marken. 

Efter att Kristdemokraterna sannolikt säger ja till Natomed­lemskap på sitt rikssting i nästa vecka har alla Allianspartier sagt ja till Nato. Och regeringen säger inte längre nej, utan mer: ”Gärna Nato, men först ska svensk militär bli en del av USA:s”. Får försvarsminister Peter Hultqvist (S) som han vill nås Försvarsdepartementet snart på adressen c/o Pentagon.

I vilket fall är det dags att trappa upp motståndet mot Nato och nedskärningspartiernas inbördes tävlan om vem som står vapenindustrin närmast och är beredd att ge flest miljarder till Försvarsmakten.

Det finns inget parti som är så antifackligt som Centern. På sin senaste stämma beslutade Centern att arbeta för att avskaffa LAS (Lagen om anställningsskydd) och ytterligare begränsa en redan starkt begränsad strejkrätt. Centern vill att ”kraven på proportionalitet vid användning av sympatiåtgärder och blockader bör öka”, vilket är exakt vad Svenskt Näringsliv länge har krävt för att olagligaförklara fackens kamp mot lönedumpning och för kollektivavtal.

Att LO-ledningen bara har besvarat dessa attacker med att hänvisa till att ”Vi är överens med Svenskt Näringsliv om att politikerna ska låta den vara i fred”, som Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, sade till Aftonbladet den 26 september är minst sagt illavarslande. 

Har denna icke-respons att göra med att LO-toppen ännu inte har gett upp sin dröm om att Socialdemokraterna ska börja samarbeta med Centern och Folkpartiet? Alternativt att LO-toppen är öppen för överenskommelser med Svenskt Närinsliv om att ändra turordningen i LAS och inskränka den strejkrätt som finns kvar. 

Sannolikt både och. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!