
Avslöjandena förra året startade en kedjereaktion där oegentligheter avslöjades på löpande band. En bit in i utredningen avgick den kommunala samordnaren av utredningen, Gunnar Andersson, eftersom hans sambo var den kvinna som var vd för Familjebostäder under 1998 till 2002. Byggföretaget Peab drogs in när det visade sig att man skickat fakturor på jobb som aldrig utförts eller beställts till bostadsbolaget. Snart spred sig skandalerna och fler kommunala bolag drogs in, bland andra Hjällbobostaden, Poseidon och Göteborgs Energi.
En chef på Göteborgs Energi frågade under hotfulla förhållanden en anställd om hon hade haft kontakt med journalister, i ett försök att skrämma henne till tystnad. Tidigare hade det avslöjats att ett kontrakt på 700 miljoner gått till ett norskt bolag utan att man genomfört en korrekt upphandling.
Under hösten 2010 pågick inte mindre än tio förundersökningar rörande ekonomisk brottslighet som på olika sätt var kopplat till kommunala bolag i Göteborg. Samtliga handlade om att man stulit skattepengar för att finansiera det egna lyxlivet.
Knappt har det slutat storma kring de kommunala bostadsbolagen förrän nya skandaler kommer till ytan.
I våras uppdagades att Göteborgs Energis dåvarande vd Anders Hedenstedt skrivit ett oproportionerligt avtal med sin vice vd. GP skriver den 5 september att avtalet gav pensionsförmåner på 4,7 miljoner kronor och hade skrivits på utan att några andra inom bolaget fått kännedom om det. Efter detta hotade man att sparka Hedenstedt som valde att gå i pension.
Nu har det kommit fram att Hedenstedt godkänt ett fantasiavtal för dotterbolaget Din Els vd Lennart Hansson. Avtalet ger honom drygt 146 000 i månaden i grundlön, efter att en bonus gjorts om till ett extra lönepåslag. Utöver detta har han tillgång till tjänstebil. Till GP säger styrelsen att 90 000 kronor skulle vara en rimlig lön för posten. Kia Andersson (MP) är ny ordförande för Göteborgs Energi och kommenterar i samma artikel att det är märkligt att avtalet tillåter att han sitter som ordförande för sin frus oljebolag.
Nu har nästa avslöjande kommit. En chef på Göteborgs Spårvägar misstänks för att ha låtit bolaget betala för bygget av sin lyxvilla. Tre inblandade personer har begärts häktade, två på Spårvägen och en man från det privata byggbolaget som utfört arbetet.
SVT publicerade i våras en undersökning från revisionsbolaget Ernst & Young. Den visar att var femte företagschef i Sverige kan tänka sig att betala mutor för att vinna fördelar i affärer och behålla sina kunder. Dessutom anser var fjärde svensk företagschef att korruptionen är utbredd i Sverige, trots att vi brukar beskrivas som ett av de minst korrupta länderna i världen, rapporterade SVT.
Avslöjandena i Göteborg är utan tvekan bara toppen av isberget. Det kapitalistiska systemet lär ut att sko sig själv och det är pengarna som styr besluten, oavsett om det skulle vara så att besluten är olagliga. De kommunala bolag som är inblandade i skandalerna drivs som privata bolag med krav på avkastning. Många av dem har också under många år redovisat mångmiljonvinster.
Lösningen är inte diskussioner om etik och moral eller utvecklandet av så kallade whistleblower-system, utan att kontrollen över bolagen övertas av de som ska tjänas av dem, d v s de boende i Göteborg.
Det är bara med demokratisk kontroll över allmännyttans lägenheter i en verksamhet där vinsterna investeras till förmån för majoritetens bästa och med full insyn över de beslut som fattas, som man kan hålla korruption och mygel borta. För att uppnå detta krävs ett förstatligande av bolagen, där beslut kan fattas för att rusta upp de förfallna miljonprogrammens bostäder och där man kan investera i gratis och utbyggd kollektivtrafik för allas tillgänglighet.
Stefan Berg