Chile: Ny regering – samma politik

2006-12-10 16:53:32
Redan efter en månad står det klart att den nya koalitionsregeringen under president Michelle Bachelets ledning kommer att bedriva samma nyliberala politik som tidigare regeringar.
Talesättet ”säg mig vem dina vänner är och jag ska säga dig vem du är” stämmer in på den ”socialistiske” presidenten Michelle Bachelet. Hennes nya regering domineras av tre personer.
Nummer ett är Andrés Velasco, arbetsmarknadsminister. Han har inte gjort något annat de senaste 16 åren än att förespråka och genomföra en nyliberal politik. Nummer två är Andrés Zaldivar, som tillhörde den falang inom kristdemokraterna som öppet stödde den militärkupp som störtade Salvador Allendes folkfrontsregering 1973.
Den tredje är Alejandro Foxley, som tidigare varit arbetsmarknadsminister, men nu fått utrikesministerposten. Foxley är USA:s man och stödjer Nafta. (Nafta är världens största frihandelsavtal och omfattar Mexiko, Kanada och USA).
Dessa tre är de som sätter tonen i Bachelets nya regering och som inte på något sätt kan beskrivas som ”vänster”.

Celso Calfullan

Socialismo Revolucionario (CWI Chile)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!