COP22 på klimatruinens brant

2016-11-23 12:57:09
Klimattoppmötet COP22 i Marrakesh, Marocko, i november har hyllats av svenska miljöorganisationer. Men vad är det man hyllar?

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl säger till TT den 19 november att man i Marrakesh visade ”hur robust Parisavtalet faktiskt är”. Även Miljöpartiets Isabella Lövin är ”överväldigande positiv” efter mötet:

– Jag är stärkt i min övertygelse om att Parisavtalet inte går att stoppa. Budskapet är tydligt från världsledare och näringsliv. Det är lönsamt att vara klimatsmart, den som inte hoppar på tåget står kvar som förlorare, sa Lövin, miljöminister i en regering som har sålt statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet till tjeckiska riskkapitalister och gett grönt ljus till gruvexploatering och stora motorvägsbyggen.

Valet av Donald Trump till president i USA låg som en våt filt över klimattoppmötet då han är en erkänd förnekare av global uppvärmning och har lovat att storsatsa på olje- och kolproduktion. Det är allvarligt och naturligtvis skäl för oro, men fortfarande har världens olje-, gas- och kolbolag i resten av världen i princip fri lejd att profitera genom exploatering av natur och miljö, vilket gör att världsledarnas befogade kritik mot Trump blir som ett sätt att vända andras blickar bort från deras egna utsläpp och klimatförödande politik.

Konsensus tycks vara att det är positivt att de flesta länderna tydligt markerar för ett fortsatt klimatarbete och mötet diskuterade fram hur besluten från Parisavtalen ska omvandlas till praktik.

Det hyllade Parisavtalet förlitar sig på att ännu ej prövade eller hållbara lösningar, som att fånga upp och lagra koldioxid i marken, ska kunna ta hand om de fortsatt stora mängder växthusgaser som orsakar global uppvärmning. De frivilliga utsläppsminskningar som länderna presenterade inför Paris var för snåla och skulle innebära en uppvärmning på tre grader – en klimatkatastrof. Cop22 kunde inte enas om skärpta mål för utsläppsminskningar. SVT:s utrikeskommentator beskrev toppmötet som en ”…dysfunktionell släktträff där alla försöker behålla en god stämning”.

Viss kritik från miljöorganisationer, som Naturskyddsföreningen (som också har hyllat avtalet) har framkommit, särskilt mot beslutet att skjuta upp många av Parisavtalets knäckfrågor till nästa års toppmöte i tyska Bonn. Man skjuter bland annat upp hur ofta länderna ska skärpa sina löften om minskade utsläpp och frågan om den ”finansiella mekanismen” som ska användas när olika länder tillsammans gör utsläppsminskningar är man långt ifrån eniga om, enligt tankesmedjan Fores vd Mattias Goldman.

Det är inte, som etablissemanget vill få det att låta som, ”människan” som ligger bakom alla dessa utsläpp. Det är en produkt av det kapitalistiska systemet som har gjort det till en guldgruva att producera varor och energi på ett klimatförödande sätt. Näringslivet har internationellt motarbetat klimatfrämjande insatser då det har hotat deras mångmiljardvinster.

Världskapitalismen leder oss mot ruinens brant. Den enda verkliga lösningen på klimatkrisen är en socialistisk omvandling av samhället – av produktion och distribution av varor och tjänster. Storföretagen, bankerna och energibolagen måste ställas under samhällets demokratiska kontroll för att möjliggöra att människornas, djurens och naturens behov kommer först – inte vinst och exploatering. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!