CWI: Bara arbetarna kan skapa fred

2008-09-01 12:13:21
Samtidigt med öppnandet av OS i Kina, som vänder massmedias uppmärksamhet bort från världens verkliga problem, har konflikten kring den Sydossetiska republiken i Georgien exploderat till en öppen militär konflikt.

Georgiens proamerikanske president Micheil Saakasjvili militära attack mot Sydossetiens huvudstad Tschinvali har, enligt Sydossetiens president, kostat hundratals liv.
Minst 15 soldater ur den ryska ”fredsbevarande styrkan” som funnits i Sydossetien har redan dödats. Som svar har Ryssland sänt in pansarvagnar och bombflygplan. Enligt Saakasjvili har inte bara georgiska styrkor attackerats, utan också flyg- platser, hamnar och även civila områden utanför Sydossetien.
Saakasjvili har deklarerat att Georgien befinner sig i krig och beordrat allmän mobilisering.

En stor del av befolkningen i Sydossetien kommer otvivelaktigt att se att se de ryska trupperna som försvarare av den regionens fredliga befolkning, mot den georgiska arméns agg- ression.
Men användande av militär i etniska konflikter kommer inte att kunna skydda civilbefolkningen, som bland annat de blodiga konflikterna i före detta Jugoslavien visar.

Den ryska ”fredsbevarande styrkan”, som fanns i Sydossetien, har misslyckats och nu riskerar de närliggande regionerna Abchasien och Nagorno-Karabach att dras in i kon- flikten. Kaukasus hotas av ett fullskaligt regionalt krig med eventuell inblandning från flera av världens mäktigaste länder.

Makthavarna i Ryssland och Georgien kommer att använda denna konflikt för sina egna syften. Kreml kommer skylla krisen på det georgiska folket, medan Saakasjvilis regim kommer att skylla på den ryska befolkningen. Men de som kommer att drabbas av kriget blir, som alltid, folket på båda sidor, ossetier och georgier.
I Ryssland kommer nu nya rasistiska kampanjer mot georgier att lanseras. Men det är just den sortens krafter som ligger bakom krigets död och förstörelse. Dessa kampanjer kommer att användas för att splittra folken i  Georgien, Ryssland och Syd- ossetien efter etniska linjer.
Vi kan inte låta dessa krafter försvara sina egna intressen, på vanliga människors bekostnad.
CWI i Ryssland uppmanar alla arbetare och vänsteraktivister i Ryssland, Georgien, Sydossetien och i hela världen att kräva att alla militära aktiviteter omedelbart avbryts. Arbetare kan inte lita på regeringar som agerar militärt utan någon kontroll från arbetarklassen, eller på utländska styrkor.

Arbetarklassen kan bara lita till sin egen styrka.
CWI i Ryssland kräver:
  • Omedelbart stopp för alla militära aktiviteter och omedelbart tillbakadragande av alla styrkor från Sydossetien.
  • Nationellt självbestämmande för Sydossetien, och andra icke erkända republiker, utan militära interventioner.
  • Enade kampinitiativ från georgiska, ryska och sydossetiska arbetare för att avsätta de regeringar som bedriver krig mot civilbefolkningen.
  • Kämpa för regeringar som försvarar arbetares intressen, tar strid mot fattigdom och för fred i regionen.
  • För en demokratisk socialistisk federation i Kaukasus.
CWI i Ryssland 11 augusti

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!