CWI i Kazakstan: Stöd de strejkande oljearbetarna!

2010-03-17 15:56:24
”10 000 oljearbetare strejkar i staden Zhanaozen. Sätt stopp för nyhetsblockaden och polisprovokationerna – skicka omgående stöduttalanden till de strejkande”, skriver Socialistiskt motstånd i Kazakstan (CWI i Kazakstan) i en appell som RS/Offensiv fick i tisdags.

Det är brådskande med att skicka stöduttalanden till de strejkande oljearbetarna och deras familjer i västra Kazakstan och för att protestera mot cheferna på bolaget KazMunaiGaz och mot Kazakstans makthavare.
De 10 000 arbetarna vid oljeraffinaderierna har strejkat sedan den 4 mars i år. Tjugo arbetare förbereder sig nu för att utlysa en obegränsad hungerstrejk.
De kämpar för en förbättring av levnadsvillkor och löner och för ett återförstatligande av bolaget samt arbetarkontroll över produktionen.
Arbetarna är övertygade om att problemen har orsakats av företagsledningens korruption och är resultatet av privatisering.
Därför är oljearbetarnas huvudkrav att alla aktier i privata händer återgår till staten jämte arbetarkontroll över upphandling, inköp av utrustning och över hur vinsterna an­vänds.

Den 10 mars deklarerade Zhanaozens domstol att strejken var olaglig och gav order om att strejken skulle upphöra, samt anklagade flera arbeta-re för att ha brutit mot förvaltningsrätten.
Oljearbetarna har dock ignorerat  domstolens beslut. De är inte bered­da att avbryta strejken, utan är beredda att kämpa tills de segrar.
Staden Zhanaozen är nu omring­ad av polis och specialstyrkor.
Vi uppmanar hela den internationella arbetarrörelsen att stödja arbetarkampen i Kazakstan och sätta yt- terligare press bakom kravet på att de styrande i Republiken Kazakstan respekterar grundläggande mänskliga rättigheter som rätten att organisera sig fackligt och sluta kollektivavtal.

Skicka stöduttalanden till KMGsolidarity@gmail.com och protesuttalanden till:
AO National Company KazMunaiGaz
Republic of Kazakhstan
Astana, 010000
Pr. Kabanai-batyra, 19
Fax: +7 (7172) 97 60 00, 97 60 01
Socialistiskt motstånd i Kazakstan
(CWI i Kazakstan)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!