CWI i Österrike i kamp mot regeringens skolnedskärningar

2017-08-02 17:29:28
Sedan i mars protesterar elever, lärare och föräldrar i Österrike mot en ny omgång av skolnedskärningar. I Salzburg, där det har genomförts särskilt många protester, har Sozialistische LinksPartei (SLP, Socialistiska vänsterpartiet, CWI i Österrike) varit en av organisatörerna. Kampen mot skolnedskärningarna sker mot bakgrund av att Österrike går till val den 15 oktober där det efter valet väntar nya nedskärningspaket.

Regeringen vill med sina senaste nedskärningarna göra det möjligt att öka antalet elever i varje klass, minska elevers, lärares och föräldrars inflytande över utbildningen samt slå ihop skolor till så kallade klusterskolor som ska fungera mer som företag. Vidare vill regeringen ålägga motsvarande kommuner och regioner att försöka åtgärda bristen på lokaler, personal och pengar.
Den 26 mars organiserade SLP i Salzburg tillsammans med lärare och föräldrar en protestdag. I sitt tal under protestdagen betonade Moritz Bauer, elev och SLP-medlem, att kampanjkommittéer måste bildas på skolorna som kan organisera nya aktioner samt utgöra forum för en demokratisk diskussion om hur gå vidare. För tre år sedan var det just bildande av kampanjkommittéer på skolorna som blev kampens nav.

När regeringskoalitionen mellan SPÖ (Socialdemokraterna) och ÖVP (motsvarande Moderaterna) bröt samman i maj beslöt lärarnas och föräldrarnas officiella organisationer att inte längre fortsätta kampen mot skolnedskärningar. Det var ett felaktigt beslut och det visade sig snabbt att den nya regeringen, med stöd av De Gröna, var beredda att genomföra skolnedskärningarna. SLP organiserade i juni en elevprotest under skoltid och på ett SLP-möte under protesten med 70 deltagare togs beslut om att genomföra ytterligare en aktion två dagar senare.
Oavsett hur nästa regering ser ut kommer kapitalisterna kräva nya privatiseringar och fortsatt social nedrustning. I Österrike finns det ingen brett vänsterparti. Det finns dock olika vänster- och gräsrotsinitiativ som exempelvis en vänsterrörelse kallad ”Uppbrott” som SLP är med i, en kampanj för vården med säte på Wiens sjukhus med namnet ”CareRevolution” samt olika sociala rörelser.

Nu under sommarlovet möts eleverna i Salzburg regelbundet för att diskutera hur ett vidare motstånd ska formas mot skolnedskärningar i såväl Österrike som globalt. Lärarfack har väckt tanken på att strejka mot att regeringen inte har backat från förslaget om öka klasserna storlek. Nu gäller det att vi kämpar tillsammans. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!