CWI mot Putin vid G8-mötet

2006-08-09 16:00:45
Rätten att protestera är nästan obefintlig i Ryssland, rapporterar ett 20-tal medlemmar och sympatisörer till den ryska CWI-sektionen Socialistiskt motstånd som deltog i de globaliseringskritiska evenemangen utanför G8-mötet i S:t Petersburg.

När detta skrivs är det ännu oklart om CWI-kamraterna Victoria Gromova och Natalia Zvyagina, som greps tillsammans med flera andra för en protest mot den ryska dumpningen av kärnavfall kommer att dömas till sju dagars fängelser för att ha deltagit i en ”icke tillåten demonstration” eller ej. Den första rättegången 14 juli sköts upp för att polisens vittnen inte infunnit sig.
Medan president Putin gjort allt för att ställa sig in hos pressen, har nästan ingen uppmärksamhet riktats mot hur hundratals aktivister som försökt ta sig till motarrangemangen blockerats. De har uppsökts i hemmen av polis, tagits av tåg, fått sina bussar stoppade, blivit arresterade och i vissa fall slagna. Massmöten var förbjudna i staden.
Det är dessutom sannolikt att ett stort antal aktivister inte släpptes in i landet över huvudtaget. Så förvägrades till exempel en av Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar visum – trots fem besök på ryska ambassaden i Stockholm.
Protesterna under G8 i S:t Petersburg är därför inte att jämföra med tidigare års demonstrationer. Men 800 – både ungdomar och fackligt aktiva som arbetare från Togliattifabriken – lyckades ta sig till det ryska sociala forum som hölls i Kirovstadion. Även om vissa globaliseringskritiker fortfarande inte går längre än till en kritik av hur orättvist den globala kapitalismen fungerar, var ”Ned med kapitalismen” det slagord som dominerade vid öppningsceremonin.
För Putin blev G8-mötet en besvikelse: inget USA-stöd för ryskt WTO-medlemsskap och ingen lösning på motsättningarna kring energi-säkerhet och Iran. Dessutom de nya motsättningar ifråga om Israels bombkrig som döljer sig bakom den intetsägande deklarationen.
CWI/Socialistiskt motstånd rapporterar dock om varm respons och många nya intresserade.

CWI-reportrar