CWI-skolan i Latinamerika: ”Vi är på rätt väg”

2008-02-27 15:03:31
I februari deltog 80 personer från CWI:s sektioner i Brasilien, Bolivia, Chile och Venezuela på den första Latinamerikaskolan. en av deltagarna var Jane Barros, CWI Brasilien.

Hur arbetar CWI:s sektion i Brasilien?
– Vi vill sprida vår organisation i Brasilien genom samtal med andra grupper inom PSOL. Sedan vill vi ingripa i de sociala rörelserna och i kampen, vilket också kommer att förstärka vårt ingripande inom PSOL.

Vilka grupper diskuterar vi med?
– Det är marxister som konsekvent försvarar ett revolutionärt program och som kämpar i arbetarklassens frågor. Med en av dessa grupper, CLS, är det möjligt för oss att gå samman med ganska snart. Med de två övriga krävs en något längre process, men vi hoppas att även de kommer att gå samman i CWI/CIO.

Jag har förstått att vi har ett aktivt kvinnoarbete i Brasilien?
– Det är två fält; det första är att kämpa för att PSOL tar upp de viktigaste kvinnofrågorna, som aborträtten. Det andra är att delta i de olika kvinnorörelserna, främst Kommittén för legalisering av abort, det fackliga vänsternätverket CONLUTAS och kommittéerna som förbereder 8 mars.
– Kvinnorörelsen i Brasilien är fortfarande främst en rörelse som omfattar ett mindre antal aktivister, så man måste lägga ner mycket kraft och möda för att organisera saker. Det är en svår uppgift, men mycket viktig.

Vad har skolan för betydelse?
– Som Tony Saunois (internationella sekretariatet) sa så är det här en historisk skola då det är första gången vi lyckats samla kamrater från de olika Latinamerikanska sektionerna.
– För mig som socialist, med en livsuppgift att bygga en socialistisk rörelse, känns det som att vi är på rätt väg. Vi har väldigt värdefulla kamrater och nu vill jag återvända till min hemstad och fortsätta att bygga vår organisation!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!