CWI:s styrelsemöte den 2-8 december

2007-12-19 11:44:03
Under DEN 2-8 december samlades CWI:s styrelse – International Executive Committee, IEC. Närmare 60 socialister deltog. De hade rest från världens alla delar: Australien, Brasilien, Bolivia, Israel, Libanon, Ryssland, Malaysia, Nigeria, Pakistan, Venezuela, USA och de flesta länderna i Europa.
Mötets första punkt handlade om den nya politiska situationen i Latinamerika. André Ferrari från Socialismo Revolucionário (CWI Brasilien) inledde diskussionen. André sitter också i det breda socialistpartiet PSOL:s styrelse. I det senaste presidentvalet (2006) fick PSOL:s kandidat drygt 6 procent av rösterna.
Därefter följde en diskussion om världsläget, med betoning på den nya globala ekonomiska nedgång som väntar och dess politiska konsekvenser. Andra ämnen som togs upp var Europa, Sydafrika (se artikel sid 13), Pakistan och Nigeria samt en avslutande diskussion om bygget av CWI och dess partier. Från Sverige deltog Laurence Coates, Per-Åke Westerlund och Per Olsson. De två övriga ledamöterna från Sverige, Arne Johansson och Elin Gauffin, var förhindrade att delta.
Det är ny stormig tid som står för dörren. Ökade levnadskostnader (bland annat till följd av ökade matpriser) har provocerat fram kamp i en lång rad länder.
Även arbetarna i Ryssland har börjat resa sig och den 4 december strejkade lärare och förskollärare i Tjeckien. Det var första gången på flera år som Tjeckien skakades av en storstrejk och strax innan CWI:s styrelsemöte hade Italien lamslagits till följd av en generalstrejk (den 30 november). Samma dag som det internationella styrelsemötet avslutades demonstrerade hundratusentals människor världen över mot den globala uppvärmningen.
Klimathotet visar ensamt på den brännande nödvändigheten av att bygga en internationell socialistisk rörelse som har styrkan att avskaffa kapitalismens globala plundring och miljöförstöring.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!