Dags för ny stormvarning

2016-03-10 14:07:40
Det är dags att utfärda en stormvarning över världsekonomin. Det skriver Bank for International Settlements (BIS) i sin kvartalsrapport som publicerades under den gångna helgen och menar att det efter år av svag tillväxt och ökade skulder ”finns ett allt mindre utrymme för politiska åtgärder och manövrer”.
Veckorna innan BIS stormvarning hade OECD på nytt skrivit ned sin prognos för år 2016. Enligt OECD i februari kommer den  globala ekonomin att växa med endast 3,0 procent i år – så sent som i november ifjol räknade man med en tillväxt på 3,3 procent för 2016.

Inte heller de stora kapitalistiska ländernas G20-möte i Shanghai i slutet av februari gav någon anledning till optimism. G20-länderna kunde inte enas om några gemensamma åtgärder.
”Investerarnas förhoppningar om koordinerade policyåtgärder visade sig vara rena fantasier. Det är varje land för sig själv”, sade Davis Loe­vinger, analytiker vid fondförvaltaren TCW Group i Los Angeles, till Bloomberg News enligt SvD Näringsliv den 29 februari.
G20-mötet visade att ”Världens ekonomiska stormakter är dåligt utrustade för att ta itu med nästa nödsituation. Det är den viktigaste lärdomen från centralbankchefernas och finansministrarnas möte i Shanghai”, summerade en av nyhetsbyrån Reuters skribenter uppgivet efter mötet.
Vad som nu börjar stå klart är att en ny global kapitalistisk kris stundar, utan att man egentligen har överkommit den förra krisen 2007-2009. För en tid kunde regeringarna och centralbankerna med hjälp av  ”kvantitativa lättnader”, noll- eller minusräntor och olika stimulanser – ökad tillgång på ”billiga pengar” och fortsatt kreditexpansion – hålla världsekonomin uppe. Men till priset av växande skulder, nya finansbubblor, överkapacitet och överproduktion inom i stort sett alla branscher samt tilltagande obalanser och ökade motsättningar mellan de kapitalistiska länderna. Det sistnämnda återspeglas i att det numera är ”varje land för sig självt”.

Det globala valutakriget har stadigt trappats upp. ”Det finns inget ledarskap i den globala ekonomin. Och det finns ingen vilja att avstå från de kortsiktiga fördelarna med att låta grannen betala genom att skriva ned den egna valutan. Det nuvarande valutakriget kommer att pågå under lång tid”, menade den amerikanska storbanken Citi­groups chefsekonom Willem Buiter i slutet av februari.
Samtidigt med valutakrigens konkurrerande devalveringar och de enskilda ländernas försök att dumpa sina överskott av varor på världsmarknaden fortsätter världshandeln att stagnera. För första gången sedan år 2009 rasade värdet på de varor som såldes på världsmarknaden ifjol och världshandeln växer långsammare än den globala produktionen.

Med den ekonomiska nedgången i Kina och andra tillväxtländer har världsekonomin förlorat sin viktigaste tillväxtmotor utan att ha fått en ny. Det i sin tur varslar om en fördjupad stagnationskris och nya börsras. Till det ska läggas de många politiska oroshärdarna, de geopolitiska spänningarna, terrorhotet och den förvärrade klimat- och miljökrisen. Den globala kapitalismen går mot en ny kris i en värld som har blivit allt mer konflikt- och farofylld.
Svaret på kapitalismens kris och kaos är kamp för organisering, arbetarpolitik och socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!